nubes rotas
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
24°

Socias insta els funcionaris estatals a garantir el dret d'usar el català

La mesura també afectarà els reforços d'estiu de la Guàrdia Civil

El delegat del Govern a les Illes Balears, Ramon Socias, ha signat una instrucció dirigida als directors i responsables de l'Administració General de l'Estat a les Illes Balears per tal que es prenguin les mesures organitzatives necessàries que garanteixin als ciutadans el dret d'usar la llengua catalana en les seves relacions amb l'Administració pública, dins el territori de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Aquesta instrucció inclou, igualment, la presa de mesures de difusió per tal que tots els treballadors públics, i especialment els destinats a temporades específiques -com els reforços d'estiu de la Guàrdia Civil-, tenguin ple coneixement dels drets dels ciutadans a l'hora d'utilitzar la llengua catalana, oralment o per escrit, en les seves relacions amb l'Administració pública. En aquest sentit, els demana que facilitin l'exercici d'aquest dret.

La instrucció signada per Socias, que afecta tot el personal de l'Administració de l'Estat -cossos i forces de seguretat, administració d'Hisenda, Costes, entre altres- està sustentada en la Constitució, l'Estatut d'Autonomia, la Llei de normalització lingüística i la Llei de règim jurídic de les administracions públiques.

La instrucció és conseqüència del compromís adoptat per Socias en la reunió mantinguda el passat juliol amb el jove mallorquí Antoni Mestre, qui un mes abans havia estat retingut i obligat a despullar-se parcialment per membres de la Guàrdia Civil només per expressar-se en català.

En aquella entrevista, el delegat del Govern es va comprometre a recordar al personal de l'Administració espanyola els drets lingüístics dels catalanoparlants i a demanar-los un esforç per comprendre els ciutadans que decideixin parlar en la seva llengua. També va apuntar la possibilitat d'obrir vies de sanció a aquells funcionaris que no respectin l'exercici dels drets lingüístics.

Per facilitar i possibilitar l'exercici dels drets lingüístics, la Delegació, d'acord amb el Ministeri d'Administracions Públiques, es compromet que s'adoptin les mesures necessàries per tal de dur a terme la progressiva capacitació del personal de l'Administració Pública i dels seus organismes i empreses de caràcter públic a les Illes Balears en l'ús de la llengua catalana.

De fet, el passat juliol el Govern central ja va autoritzar un conveni entre l'Institut Estatal de l'Administració Pública i la Conselleria de l'Interior per a la formació de la llengua catalana dels treballadors de l'Administració General de l'Estat. Per altra banda, els delegats del Govern a Catalunya i les Balears també van signar un acord per fomentar la normalització lingüística entre els funcionaris de l'Estat. El document volia incidir sobretot en la normalització dels membres de cossos i forces de seguretat de l'Estat.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris