nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 21°
20°

Moner calma els ànims i aconsegueix el consens entre tots els ramaders

El Govern es compromet a pagar les despeses per acollir-se al pla d'abandonament

La consellera d'Agricultura, Margalida Moner, davant quasi un centenar de ramaders de tot Mallorca, aconseguí ahir a la nit a Campos calmar els ànims i arribar a un consens davant l'imminent pla d'abandonament estatal i autonòmic que s'ha de conciliar abans de 2006. A l'acte també hi assistiren el secretari general de la Conselleria, Llorenç Rigo, el director general d'Agricultura, Gaspar Oliver, així com ramaders representants dels sindicats agraris Asaja, Unió de Pagesos i l'Associació Intersectorial Agrària (AIA).

La reunió va transcórrer sense cap tipus d'incidències malgrat les crítiques que realitzà despús-ahir Moner al sector crític al pla d'abandonament. La consellera informà que en el pla d'abandonament el Govern balear aportarà un milió d'euros per pujar el preu de la quota lletera, a més de la quantitat que s'aportarà des del Govern central per als que vulguin acollir-se a l'esmentat pla. Moner es comprometé a pagar totes les despeses que suposarà el projecte de viabilitat per reformar les vaqueries a la nova normativa europea.

Aquesta normativa preveu l'adaptació de les explotacions làcties a la llei agroambiental que obliga a adequar les vaqueries al benestar dels animals. Els ramaders expressaren la seva preocupació per l'alt cost que suposarà l'esmentada adaptació, però Moner anuncià una negociació de possibles crèdits a baix interès per als qui tenguin dificultats per acollir-se al pla. D'aquesta manera, una vegada signat el conveni amb el col·legi de manescals i el dels enginyers agrònoms es donarà inici a les inspeccions pertinents de la Conselleria per avaluar el cost total de l'adaptació. Una vegada avaluat el cost total es remetrà una carta individual als ramaders perquè en donin la seva conformitat. Així, Moner anuncià que «no es pagarà cap dobler per a les reformes sense un certificació d'obra avalat pels inspectors del Govern». Així i tot, la consellera afirmà que «si no basta el milió d'euros destinat n'aconseguirem més». Els qui s'acullin al pla d'abandonament podrien cobrar fins a 0,60 euros per litre de llet, un preu aproximat ja que l'escala de criteris s'ha d'adaptar a cada tipus d'explotació.

A tall de conclusió, amb l'anunci d'aquestes mesures, la consellera Moner aconseguí calmar els ànims entre els ramaders i arribar a un consens.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris