nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 20°
19°

Cap alumne d'educació infantil quedarà exempt de fer l'aprenentatge en català

La polèmica Ordre Fiol, experimental enguany, manté l'obligació del mínim del 50%

La polèmica Ordre Fiol, que teòricament estableix la lliure elecció de llengua en l'educació infantil (de zero a tres anys), manté l'obligació de «respectar el Decret 92/1997 quant a l'ús mínim del 50% de català com a llengua d'ensenyament i de comunicació» per als alumnes, els pares dels quals hagin optat pel castellà. Així queda literalment establert a l'Ordre publicada al Butlletí Oficial de les Illes Balears, número 130, de 18 de setembre. De fet, més enllà de les declaracions, queda clar que el tractament d'aquests alumnes serà «similar, quant a l'oferta», als enquadrats dins l'«atenció a la diversitat».

I és que l'Ordre Fiol es justifica com una atenció a la immigració: «Les diverses estadístiques i anàlisis elaborades per la Conselleria mostren que la realitat existent a les Illes Balears és d'un creixement continu de presència d'alumnat procedent de diversos indrets del món, especialment els de parla castellana».

De tota manera, aquests infants hauran d'aprofitar el tram entre els tres i els sis anys per dominar el català, ja que l'Ordre Fiol no els dóna la possibilitat de tornar a triar quan arriben a l'educació primària -de sis anys per endavant-.

L'Ordre Fiol, que és considerada una «potineria pedagògica» per les organitzacions professionals més representatives, s'aplica aquest curs tan sols en 10 centres per avaluar-ne el funcionament i serà plenament en vigor a partir de l'any que ve.

A part de la dotació d'un professor de suport, les mesures previstes per a aquesta casta d'atenció a la diversitat són, segons l'Ordre Fiol: «atenció individualitzada, tallers, racons, agrupaments flexibles o grups de reforç educatiu, entre d'altres».

Els grups minoritaris ultracastellanistes que més s'entusiasmaren el mes de gener amb l'anunci de les mesures lingüisticoeducatives de Francesc Fiol no s'estan en els darrers temps d'expressar la seva decepció davant el que consideren una incongruència entre les paraules i els fets de la Conselleria d'Educació i Cultura.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris