cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
23°

El Govern proposarà canviar la LAU per regular el turisme residencial

Aquesta llei no delimita l'ús turístic als habitatges de vacances

El Govern proposarà a nivell autonòmic modificar la Llei d'arrendaments urbans (LAU), a fi de poder delimitar en tota la seva amplitud l'ús turístic i residencial dels habitatges de vacances, ja que en l'esmentada llei hi ha un buit normatiu que propicia l'actual frau fiscal i competència deslleial que es produeix en les zones turístiques espanyoles. El director general d'Ordenació de la Conselleria de Turisme, Josep Aloy, indica que el turisme residencial és un segment d'oferta d'allotjament en apogeu en totes les destinacions de vacances, la regulació de les quals, per entrar en concurrència amb la Llei d'arrendaments urbans, «genera uns buits legals normatius que dificulten la seva reglamentació, d'aquí els problemes que sorgeixen en matèria d'ordenació turística i fiscal a l'hora de poder controlar la seva activitat. La modificació de la LAU, que s'ha de fer de manera consensuada a nivell autonòmic, ha de delimitar l'arrendament urbà de la comercialització turística».

La modificació que vol plantejar l'Executiu a nivell nacional per aconseguir la modificació de la LAU, rau en l'espectacular apogeu del turisme residencial a les Illes, que té en els habitatges de vacances la seva màxima expressió, circumstància que ha estat objecte per part de les patronals, associacions empresarials i institucions turístiques de queixes generalitzades per la seva competència deslleial respecte a l'activitat turística reglada.

L'objecte del canvi de reglamentació a la LAU és tenir delimitat tot el que afecta els arrendaments urbans via lloguers, «però que també es reguli l'ús turístic, ja que quan un habitatge es comercialitza a través d'un intermediari, té una rotació de temporalitat en el seu ús i ofereix serveis, és clar que ja no és un simple arrendament urbà i sí una activitat purament turística. Aquesta activitat és la que comporta a error i genera un frau turístic i fiscal», diu Aloy.

Si la LAU regula l'ús residencial i turístic als habitatges, en opinió de la Conselleria de Turisme, «permetrà aflorar tota l'oferta residencial turística, que haurà d'inscriure's en un registre per al seu control i delimitació, a fi que els usuaris d'aquest segment de vacances puguin tenir els mateixos drets dels quals gaudeixen els turistes en la resta de l'oferta d'allotjament turístic. Ara, no es poden garantir ni esbrinar si compleixen o no la normativa turística vigent, ja que no hi ha cap control en no estar delimitat el seu ús turístic, fet pel qual els beneficiaris d'aquest tipus d'allotjament no es podien acollir a tota la reglamentació turística.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris