cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 25°
24°

Balears i Canàries crearan un lobby per defensar els interessos comuns a Madrid

Matas i Adan Martín celebraren una cimera a Palma per fer una aliança estratègica

57284

Matas i Martín (al centre) ahir a Palma amb alguns membres dels seus equips de govern.

Els governs de les Balears i de les Canàries varen acordar ahir la creació d'un 'lobby', que es materialitzarà en la constitució d'un organisme. Aquest ens servirà per analitzar els problemes que comparteixen ambdós arxipèlags i defensar, davant el Govern central, els interesos comuns. Així ho anunciaren ahir el president de l'executiu balear, Jaume Matas, i el seu homòleg canari, Adán Martín. Les principals preocupacions que traslladaran ambdós governs a l'executiu central, que actualment presideix José Luís Rodríguez Zapatero, seran les relatives al turisme i al «fet insular».

Com a acció immediata d'aquest «front comú» s'han iniciat les gestions perquè ambdues comunitats uneixin esforços per aconseguir que els pressuposts de l'Estat del 2005 ja contemplin el 50 per cent de descompte pels residents extrapeninsulars, en lloc del 38 per cent ofert per Rodríguez Zapatero.

Matas i Martín varen presidir ahir la cimera que els seus equips varen realitzar a Palma. Durant tot el dematí, varen mantenir reunions de treball la vicepresidenta Rosa Estarás, i el viceconseller de Presidència canari, Miguel Becerra; els consellers de Turisme, Joan Flaquer, i José Juan Herrera; la consellera d'Obres Públiques, Habitatge i Transports, Mabel Cabrer, i el viceconseller d'Infraestructures i Planificació, Gergorio Gaudalupe; els responsables d'Economia, José Carlos Mauricio, i Lluís Ramis d'Ayreflor, i els de Medi Ambient, Jaume Font i Augusto Lorenzo.

Matas va explicar que «existeixen problemes comuns i estam en condicions de crear sinèrgies que es tradueixin en accions que beneficiïn els ciutadans». «Ambdós governs compartim la lògica inquietud dels canvis turístics que es produexin», referint-se «al major fraccionament dels períodes vacacionals, les reserves d'última hora, l'aparició de companyies de baix cost i l'autoorganització dels viatges». Ara, el president balear subratllà que això no suposa «l'esgotament del model de sol i platja. Dir-ho seria un error i una greu irresponsabilitat defensar allò contrari».

Matas i Martín també es varen esforçar a mostrar la solidesa d'aquest matrimoni anunciat. El president canari, de fet, va assegurar per activa i per passiva que « les Canàries i les Balears no són competidores. Estam contents quan les coses li van bé a les Balears, perquè llavors també ens va bé a nosaltres». Matas va corroborar aquestes paraules afirmant que «aquesta és la clau, no són competència». Tanmateix, Martín va admetre que en el passat hi havia hagut «recels». Ara, el president canari va confiar que a partir d'ara no es donin aquests tipus de problemes entre ambdues comunitats autònomes.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris