cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
21°

El Govern investiga les causes del gran descens en la captura de raors

Un dels motius podria tractar-se de l'alteració de l'època de cria d'aquests exemplars

79238

Imatge del primer dia que es va aixecar la veda.

L'alarmant davallada de la captura de raors a aigües de Mallorca ha provocat que la Conselleria d'Agricultura i Pesca del Govern de les Illes obri una investigació per esbrinar les causes d'aquesta pèrdua de població. D'ençà que s'aixecà la veda d'aquesta espècie, a mitjans d'agost, els pescadors que s'han fet a la mar a la recerca d'aquest preuat exemplar, han tornat en moltes ocasions amb les mans buides o amb pocs raors. Hem de destacar que l'any passat fou una temporada excel·lent per aquesta espècie. Més de 700 barques sortiren a la captura de raors i les quantitats que s'aconseguiren superaren els 15.000 exemplars.

El director general de Pesca, Miquel Àngel Calviño, va manifestar que «hi ha una preocupació generalitzada a tota l'illa. Molts pescadors ens han fet arribar la seva inquietud perquè fins ara les captures han estat molt pobres. Ara el cap de servei de recursos marins, Antoni Garau està analitzant el motius d'aquesta despoblació».

Calviño apuntava que «una de les causes és que s'hagi avançat o retardat l'època de cria. També els motius podrien estar en què l'any passat hi va haver sobre població. Ara el treball que es du a terme des de la Conselleria és controlar les èpoques de reproducció. Es fan pesques experimentals a diversos indrets de l'illa. Es va mirar si podria tenir toxina, però això es va descartar tot d'una».

Un dels indrets on són més freqüents les captures de raors és al Llevant, Farrutx , al Cap Vermell i a Ses Salines, també a la zona d'Andratx. Mentre a Mallorca s'ha notat aquesta despoblació a Menorca en canvi estan passant una bona temporada.

Calviño explicava que «el raó és un peix territorial que té una durada mitja de cinc anys. Per tant si un any s'agafen molts d'exemplars s'ha de tornar a esperar que es reprodueixin». Calviño afegia que «l'aigua ha d'estar en bones condicions. Es requereix que sigui tèbia i enguany ha estat més calenta que en altres temporades». La captura del raó està catalogada com a pesca recreativa. És a dir, que són els pescadors aficionats, amb canya, els qui s'hi dediquen.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris