cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
21°

La festa de la Mercè se celebra a la presó de Palma «amb aires de llibertat»

El director destacà els cursos de formació, i el delegat del Govern parlà de reinserció

60402

Diferents autoritats acudiren a l'acte.

El Centre Penitenciari de Mallorca celebrà ahir la festivitat de la Mercè, patrona de les persones privades de llibertat. Dins dels actes prevists, a les 13'30 hores s'oferí una recepció a les autoritats. A diferència d'altres anys l'accés a la sala era molt més fàcil i, una altra dada positiva, l'àpat, a més d'abundant, tenia un aspecte immillorable. L'acte estigué presidit pel delegat del Govern, Ramón Socías, i en representació de Jaume Matas havia d'acudir en principi el conseller Rodríguez, però finalment ocupà el seu lloc la consellera de Presidència i Esports, Rosa Puig.

Juan Fernando Díaz, director del centre, començà la seva intervenció recordant que s'ha incrementat la població d'interns amb prop de 500 des de la inauguració de les noves instal·lacions, fa ara cinc anys, passant de 800 a 1.280 interns. Una xifra que el director qualificà de raonable. Entre altres dades, Juan Fernando Díaz informà que 380 interns treballen i estan donats d'alta en la Seguretat Social, i més de cent es troben al tercer grau penitenciari. Parlà de l'obertura d'un mòdul per al tractament de toxicòmans, amb la col·laboració de Creu Roja i Projecte Home, i que el 70% dels interns que han participat en el curs de preaccés als estudis superiors han aprovat. Afegí que s'han posat en marxa més de 40 activitats formatives, i ressaltà la feina de tots els funcionaris, «una feina que no es veu quan el resultat és positiu, però que és laboriós i digne de destacar». També agraí la col·laboració d'institucions i de diverses ONG.

Ramón Socías començà dient que és el primer any que acut a la festivitat com a delegat del Govern. Continuà amb un joc de paraules de mercè i misericòrdia. Afegí que «ara més que mai la reinserció ha de ser un objectiu prioritari i ha d'escriure's amb majúscules», i recordà la premissa de la directora general d'Institucions Penitenciàries, Mercedes Gallizo, sobre l'eliminació d'obstacles perquè els presos puguin accedir al tercer grau.

Socías parlà de l'objectiu de recuperar les unitats dependents, que permetin a les mares internes estar amb els fills, i anuncià millores en la guarderia-parvulari. El delegat subratllà que es potenciaran les mesures de reeducació i reinserció, sobretot per als interns els delictes amb delictes relacionats amb les seves toxicomanies, i digué que en aquests moments la població penal a Palma sobrepassa amb 100 la xifra desitjable.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris