nubes rotas
  • Màx: 18°
  • Mín: 18°
17°

Rodríguez admet ara que el Pacte no provocà cap multa de la UE

Diu que deixà entreveure que hi podria haver sanció de 200 milions

El conseller d'Interior, José María Rodríguez, va negar ahir davant el Parlament que hagués dit que hi havia una multa de la Unió Europea de 200 milions contra l'Estat espanyol per culpa del Pacte de Progrés però també va reconèixer que ho va deixar entreveure. Tot i que el responsable autonòmic va apuntar que només havia dit que existia una carta d'emplaçament que podia acabar en sanció, el cert és que el Govern havia donat per fet que existia la sanció i havia anunciat que treballaria per evitar-la.

El portaveu socialista, Antoni Diéguez, va acusar el conseller de «mentider» i «cara dura» per crear una «alarma injustificada» amb l'única intenció de desprestigiar el Pacte i obtenir més pressupost per a la seva Conselleria. La resta de membres de l'oposició, Eduard Riudavets (PSM) i Miquel Rosselló (EU-EV), van coincidir a recriminar l'actitud del conseller i reclamar-li una rectificació.

Rodríguez, qui va comparèixer en Comissió a petició dels socialistes, assegurà que l'any 2001 la Comissió Europea va emetre un escrit d'emplaçament d'infracció al Govern espanyol perquè no s'havia aplicat una Directiva en matèria d'emergències. Tot i això, segons el conseller, l'anterior Executiu del Pacte, que era competent en aquesta matèria, se'n desentegué i, fins i tot, va «reconèixer» que tenia paralitzat un esborrany de decret.

El conseller va reiterar que si ell no hagués intervingut -elaborant un decret per aplicar la Directiva- el procediment d'infracció hauria continuat fins que s'hagués imposat a l'Estat la sanció de 200 milions d'euros. Fins i tot va explicar la fórmula que va seguir per calcular la sanció que s'hauria imposat per una multa que ell mateix va reconèixer que no existia.

El socialista Antoni Diéguez va acusar Rodríguez de «mentider» per haver-se «inventat» una multa que no existia. El diputat va advertir que l'expedient era infractor, no sancionador, i va recordar que de cada 1.000 expedients d'aquest tipus només un centenar arriben al Tribunal de Justícia. També el va acusar de «mentir» per haver dit que s'imposaria una sanció a l'Estat «per culpa de Balears», quan no consta enlloc i la resta de comunitats o no desenvoluparen aquesta normativa o ho feren malament.

Diéguez també considerà «fals» que el president Matas negociàs amb Exteriors per retirar la sanció o rebaixar-ne l'import perquè no existia cap sanció. També va desmentir que el llavors ministre de l'Interior, Angel Acebes, hagués enviat un requeriment al Pacte.

El socialista va recordar que tots els plans d'emergència de Balears s'havien elaborat en època del Pacte, i aquest en concret, el de riscs químics, no es va desenvolupar per problemes en la trasposició de la Directiva Europea tot i que el Pacte va deixar enllestit un esborrany de decret. Diéguez acusà el Govern Aznar de provocar la intervenció de la UE.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris