cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
25°

'La sida, l'alfabetització i la guerrilla són els grans problemes d'Uganda'

Membres de l'ONG Nawou mostren la realitat i la cultura del país

«La sida, l'alfabetització i escolarització dels nins, la guerrilla i els refugiats són els grans problemes de les dones d'Uganda i del país en general». Així de clar ho varen deixar ahir Joshua Mbozzi Ssalongo i Elony Namuddu, responsables de l'ONG Nawou (Associació Nacional d'Organitzacions de Dones d'Uganda). Ambdós han vengut a Mallorca convidats per l'ONG catalana Intermón i la mallorquina S'altra Senalla per acostar la realitat social i cultural del país africà, molt afectat pels conflictes dels seus veïns, com el Sudan, els Grans Llacs i el Congo.

Ara, aquest país africà també té problemes interns. Nawou es dedica a combatre'ls. Aquesta entitat «és una comunitat de base que fa costat a 50 organitzacions i beneficia directament prop de 5.000 persones, devers un centenar per entitat», explica Mbozzi Ssalongo. «Nawou se centra sobretot en el suport a la dona rural, en la concessió de microcrèdits, en la comercialització dels productes de petits artesans i en la millora de la qualitat de la producció», afegeix aquest cooperant. Pel que fa als dos darrers àmbits d'actuació, Nawou fa feina sobretot en el suport a la producció de batiks, unes teles pintades amb dibuixos i colorades amb tintures i ceres que els artesans venen a uns 3 euros. Amb la comercialització de 5 d'aquests articles al dia «tenen suficient per pagar l'alimentació d'una família de sis fills. Després han de costejar la sanitat i l'escola», explica el membre de Nawou.

Ambdós cooperants varen aprofitar ahir la seva estada a Palma per participar en un taller de batiks i per oferir una xerrada. Des de S'Altra Senalla, Jean François Cuennet va explicar que amb aquestes activitats l'entitat ha volgut celebrar els seus 10 anys i va agrair la col·laboració d'Intermón, ja que «arran de la insularitat sempre se'ns fa díficil que a més dels productes venguin els productors a Mallorca».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris