cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
14°

«El PSM ha de normalitzar les relacions amb els altres partits nacionalistes de les Balears»

Felip Esteve, portaveu de la «tercera via» del partit, explica que «a la llarga» s'ha de caminar cap a la creació d'un «gran bloc»

Felip Esteve és el portaveu de la «tercera via» o «sector crític» del PSM. Cuiner de professió i regidor de l'Ajuntament de Capdepera durant vuit anys, afirma que el PSM ha de deixar de ser el partit del «no» per elaborar alternatives clares a les polítiques que rebutja. Es mostra partidari, a la llarga, de caminar cap a la construcció d'un gran bloc nacionalista per afrontar el creixent bipartidisme. Creu que, d'entrada, les relacions amb ERC i amb UM s'han de normalitzar, encara que aprecia més coincidència amb la primera que amb la segona organització. La seva opció, en nom del consens, no presenta candidat a la secretaria general del PSM.

-Què representa el «sector crític» o «tercera via» del PSM? Què els diferencia d'«oficialistes» i de «renovadors»?
-Començàrem a fer feina arran de la dimissió de l'executiva. Som un grup de militants de base, que no ha tengut mai càrrecs orgànics dins el partit. Pensam que molts de «renovadors» i molts d'«oficialistes» era gent que era dins l'executiva. Per tant, té una certa responsabilitat amb allò que ha passat dins el partit, amb l'evolució que ha tengut. Aquesta gent ha tengut l'oportunitat d'arreglar les coses i ara no sabem fins a quin punt poden dir que ho arreglaran.

-Es tracta, doncs, d'una qüestió de persones?
-No, encara que és cert que defensam un canvi generacional i creim que la gent que fins ara hi ha estat al capdavant ha de donar pas a gent nova, amb idees noves, amb ganes de fer altres coses que no s'han fet. El debat té també un component ideològic, tot i que les diferències, com és obvi, no són molt profundes. Quant a estratègia, segurament trobarem més punts de divergència.

-Concretau les diferències.
-Les relacions amb els altres partits nacionalistes que actuen a les Balears s'han de normalitzar automàticament. Em referesc a les relacions amb Esquerra Republicana i amb Unió Mallorquina. Ens hem de llevar de damunt aquesta etiqueta que sempre ens estam barallant. Hem d'arribar a una situació de normalitat amb aquests partits. Evidentment, creim que amb Esquerra les relacions han d'anar més enllà, sense que això signifiqui que haguem de convergir o pactar-hi. El cert, però, és que són més els punts en comú que les divergències. Amb Unió Mallorquina és més complicat, ja que ha optat per l'acord amb el PP i fa una política molt diferent de la que nosaltres volíem. La qüestió d'Unió de Pagesos demostra que UM està més per dividir l'espai nacionalista que no una altra cosa. En tot cas, a la llarga, ens agradaria constituir un gran front nacionalista per fer front al bipartidisme. No volem tancar cap porta a ningú. La relació amb Esquerra Unida i Els Verds també ha de ser bona i no descartaríem acords sempre que ells assumeixin el nostre projecte.

-Una gran coalició nacionalista? Prioritzau aquest component sobre el progressista?
-Els dos components estan equilibrats. Tenen el mateix pes. No obstant això, allà on veim més perill és en el bipartidisme. Esquerra Unida corre el perill de convertir-se en un satèl·lit del PSOE. La refundació que propugna té un futur incert, perquè les Illes Balears no són el Principat. D'altra banda, els nostres socis de les altres Illes pesen més que no Esquerra Unida. Ho dic perquè els companys de Menorca no hi tenen una bona relació.

-Quines han estat les raons del declivi electoral del PSM?
-És una pregunta complicada. Tampoc no s'ha entès que donàssim la presidència a un partit que té manco suport electoral que nosaltres. Això no es repetirà, si s'aprova la nostra ponència. Així mateix, el partit se centrà molt en la gestió, que fou prou bona, encara que no es transmeté. El PSOE assumí part dels postulats: llengua, reforma de l'Estatut, etc. No ens ajudà tampoc que el secretari general es bolcàs en la direcció d'una conselleria i es perdé contacte amb la militància.

-És lògic que no presenteu candidatura a secretari general?
-D'entrada, no en presentarem perquè la nostra idea és trobar un candidat de consens que agradi a les tres parts. Per ser coherents, no en podem presentar. Un candidat de consens no pot ser nostre ni dels «renovadors» ni dels «oficialistes». S'ha d'evitar que el congrés acabi amb vencedors i vençuts. Aquesta idea ha estat molt ben rebuda per la militància de base.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris