cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
15°

L'atur i el preu de l'habitatge han frenat la capacitat d'estalvi familiar

Un estudi revela el deteriorament de les economies domèstiques balears

L'atur i l'alt preu de l'habitatge són dos factors que frenen la capacitat estalviadora de les famílies de les Balears. Ho feren el 2003 i ho continuen fent enguany, en què l'increment continuat -al voltant del 6%- de desocupats mes a mes i el cost inassumible dels pisos -un 17% més cars que l'any passat- han deteriorat les economies familiars, amb un 57% de la seva renda hipotecada.

Segons un estudi elaborat pel Centre de Recerca Econòmica -CRE- de Sa Nostra i la UIB, l'estalvi de les famílies es va xifrar en 2.290,80 milions d'euros, un 2,8% més que el 2002. Tot i això, l'informe revela la contraccció registrada en el volum de dipòsits en bancs i caixes, que caigué quatre punts durant l'exercici passat. Aquesta disminució, juntament amb l'evolució positiva de la renda disponible de les famílies, explica que la taxa d'estalvi de les famílies es mantingués estancada durant el 2003.

En aquest sentit, el CRE afirma en el seu informe econòmic i social que «la disminució del percentatge de famílies que poden dedicar part de la seva renda a l'estalvi, juntament amb l'augment del percentatge de les llars que presenten dificultats per arribar a final de mes, són els símptomes que va deixar entreveure el procés de desacceleració de la taxa d'estalvi familiar». D'aquesta manera, el consum privat ha deixat de ser el principal impulsor del PIB des del canvi de dècada.

D'entre els diversos factors que determinen l'estalvi familiar destaquen la renda, l'atur, la inflació, les prestacions i cotitzacions socials, i l'augment de la riquesa. Tots ells es van veure afectats per un període d'estancament generalitzat de l'economia, amb una evolució del Producte Interior Brut d'un 1%. Però sobretot, l'augment de preus de l'habitatge va disminuir la part de la renda que es dedica a estalviar, atès el major esforç inversor.

Al costat de l'alt endeutament de les economies familiars per tal de garantir el seu poder adquisitiu, l'esforç financer per a la compra de pisos a la nostra comunitat és un altre dels factors que frenen la capacitat d'estalvi.

Segons l'informe econòmic i social del CRE, «un ciutadà de les Balears ha de dedicar un 57% de la seva renda familiar bruta disponible a l'adquisició de l'habitatge, mentre que en el conjunt de l'Estat hi dediquen el 55% de mitjana». Madrid (70%), el País Basc (68,1%) i Catalunya (65,1%) són les úniques comunitats autònomes que superen les Balears en esforç inversor.

Aquest fet fou el responsable que durant el 2003 l'enquesta contínua dels pressupotos familiars evidenciàs un deteriorament de la capacitat estalviadora de les llars.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris