nubes dispersas
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
29°

El PSOE acusa el PP de contractar un detectiu al Govern i a Calvià

El criminòleg Salvador Galindo diu que feia tasques d'assessorament

El socialista Antoni Diéguez va acusar ahir el PP de contractar des de 1996, a través d'institucions on ha governat -primer al Govern i després a l'Ajuntament de Calvià- un detectiu privat, el nom del qual seria Salvador Galindo. El diputat advertí que les contractacions s'haurien produït «de manera fraudulenta», amagades sota convenis façana, i recalcà la coincidència en el temps dels fets amb casos «contrastats» d'espionatge.

El criminòleg Salvador Galindo va confirmar ahir que mantingué una relació laboral amb el Govern, però negà que fos per a tasques d'espionatge, sinó per assessorar en matèria de seguretat. Per la seva part, el conseller d'Interior, José María Rodríguez, va apuntar que amb Matas com a president no hi ha hagut detectius al servei del Govern.

Segons la informació que té el PSOE, des de 1996 fins a 1999 un «professional de la investigació» -aquesta és l'activitat registrada del particular- va treballar per al Govern balear. La Conselleria d'Interior va requerir els seus serveis per fer tasques d'assessorament en matèria de seguretat o per elaborar plans i decrets, a través de convenis o acords d'entre tres i sis mesos de durada pels quals rebia 1.800 euros mensuals de mitjana.

Diéguez apuntà ahir que fins ara no s'ha trobat «rastre efectiu» del treball elaborat per aquest «professional», fet que el va dur a considerar els convenis i acords com «una façana» per encobrir altres tasques. El socialista explicà que tant l'adreça com el telèfon que consten en els contractes des de 1998 coincidien amb els de l'agència de detectius Record, que ofereix entre altres serveis la possibilitat de «fer seguiments i intervenció de telèfons».

El diputat vinculà la contractació d'aquest detectiu amb l'actual director d'Emergències del Govern, Joan Pol, qui ocupava càrrecs de responsabilitat a Interior, així com la vicepresidència de l'empresa pública Bitel, encarregada del sistema informàtic del Govern. El socialista recordà que entre 1996 i 1999 es produïren «actes d'espionatge contrastats», com el desviament del correu electrònic del socialista Quetglas, des de Bitel fins al Consolat.

El diputat socialista va demanar la documentació a l'Ajuntament de Calvià per esbrinar quina relació té amb Galindo que, segons Diéguez, podria percebre 29.000 euros durant quatre anys. L'Ajuntament va informar ahir que manté una relació contractual amb ell a través de l'empresa Gabinete Criminológico SL, per assessorar en tasques de seguretat.

Els socialistes preguntaran al PP balear i, en particular al seu secretari general i conseller d'Interior, José María Rodríguez, «per a què necessita» aquest partit «un detectiu en plantilla a les institucions que governa». Rodríguez va respondre ahir que «mentre jo sigui conseller i mentre Jaume Matas sigui president no hi haurà ni hi ha hagut detectius al servei d'aquest Govern». «No tinc coneixement d'aquesta situació. No sé que va passar del 96 al 99 i m'agradaria no saber més coses del que va passar a la Conselleria d'Interior del 99 al 2003», en temps del Pacte.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris