cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
24°

La petició perquè la UE faci oficial el valencià crea malestar a Balears

Així i tot, el Govern es mostra «respectuós» amb la denominació

La petició realitzada pel ministre d'Afers Exteriors, Miguel Àngel Moratinos, davant la Unió Europea (UE) perquè el valencià sigui reconegut com a llengua oficial ha creat malestar a les Balears. Tots els sectors que fan feina per la llengua catalana han coincidit a recordar al Govern central que el valencià és una parla catalana. Així i tot, des del Govern també s'ha traslladat un missatge «respectuós» amb la petició de Moratinos i amb l'Estatut d'Autonomia del País Valencià, que defineix com «idioma» la parla de la terra veïna.

Precisament, aquesta actitud és la del director general de Política Lingüística del Govern, Miquel Melià. El director de política lingüística es decantà per amb tot el seu «respecte» a l'Estatut d'Autonomia valencià, per no «fer una intromissió» dins la política lingüística de la Generalitat, i recordà que la denominació que rep el valencià es consesuà durant la transició. Ara, des d'un punt de vista filològic, Melià assegurà que «sabem que el valencià és un dialecte català». Tanmateix, valorà com a «bona notícia» que Moratinos hagi demanat l'oficialitat del català a la UE.

Des de l'Institut d'Estudis Baleàrics, entitat del Govern per la promoció exterior de la llengua catalana, el seu president Gabriel Janer Manila, assegurà que després de la petició de Moratinos «ens trobam al mateix lloc on ja érem: la llengua continua essent agredida. Continua l'agressió contra la unitat de la llengua». Janer puntualitzà que «la proposta perquè totes les llengües de l'Estat siguin oficials a la UE em sembla excel·lent. Ara, no m'agrada que (Moratinos) hagi parlat del valencià com una llengua diferent del català».

El coordinador d'aquest organisme, Miquel Segura, també es mostrà d'acord amb el reconeixement del català a la UE i admeté que la referència al valencià «crea certa confusió». Tanmateix, considerà que es fa servir aquesta denominació perquè «ho fa l'Estatut de la Comunitat de València», amb el qual mostrà el seu respecte.

Per la seva part, el diputat d'ERC al Parlament Europeu, Bernat Joan Marí, trobà «lamentable» que «es continuï promovent el secessionisme lingüístic» i considerà que la proposta persegueix «eliminar el català, amb l'estratègia de divideix i guanyaràs». A més, per la seva experiència a les institucions europees, Joan Marí assegurà que la proposta de Moratinos «és insuficient» perquè el català sigui declarat llengua oficial.

Des de la Universitat de les Illes Balears (UIB), el cap del departament de Filologia Catalana i Lingüística General, Joan Mas, considerà «una barbaritat des del punt de vista científic» la referència al valencià i assegurà que «és una qüestió política».

Des de l'Obra Cultural Balear, s'avançà que el seu president, Sebastià Frau demanarà avui personalment al Delegat del Govern, Ramon Socías, que Moratinos «rectifiqui la seva errada» i que «torni a enviar la carta de bell nou».

Des de la Coordinadora d'Associacions per la Llengua (CAL) de Mallorca, Rosa Calafat trobà que la referència al valencià persegueix «secessionar-nos», ja que ara no poden dir que «el català és una llengua minoritària, perquè té més parlants que altres idiomes que són oficials a la UE». Ara, Calafat està més preocupada «per la resposta de les nostres institucions a aquesta agressió», que no per la resposta que pugui donar la UE.

Per la seva part, Pep Bernat Sànchez, de Joves de Mallorca per la Llengua, trobà «absurda» la referència al valencià i cregué que «és una passa enrera» i «un cop per intentar rompre la unitat jurídica del català».

Finalment, l'escriptor Baltasar Porce, assegurà que la inclusió del valencià entre les llengües de l'Estat «és un doi». Porcel, que coneix personalment Moratinos, recordà que «és una persona sensata. Ara, en aquest cas deu haver obeït una idea absurda que no té res a veure ni amb la cultura ni amb la lingüística».

(Més informació a la pàgina 25)

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris