cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
20°

L'oposició carrega contra el discurs de Munar en considerar-lo «classista»

El PSIB diu que només exigeix «mallorquinitat» als immigrants i no a altres col·lectius

89406

Maria Antònia Munar, durant el ple del Consell celebrat ahir.

P.BOTA.

J. TORRES. Palma.
Els partits de l'oposició al Consell de Mallorca qualificaren ahir d'«hipòcrita» i «classista» el discurs de la presidenta Maria Antònia Munar qui, amb motiu de la Diada de Mallorca, va demanar als immigrants -sobretot als qui porten temps a l'Illa- un esforç d'integració que permeti construir «un sol poble» i reactivar l'economia. El PP, en canvi, el valorà de manera positiva i considerà l'ús del castellà, per primer pic en un discurs de la Diada, com una reflex de la societat bilingüe. Pel PSM, en canvi, fou una «concessió».

El portaveu del PSOE al Consell, Andreu Crespí, advertí que el discurs corregeix anteriors parlaments de la presidenta referits a la immigració. «És més neutral», apuntà el conseller de l'oposició, qui tot i això qüestionà l'«estil diferent» a l'hora de dirigir-se als castellanoparlants. El socialista criticà que Munar només demanàs a un col·lectiu concret una «declaració de mallorquinitat» que no s'exigeix a ningú més. «És un discurs classista perquè es refereix de forma diferent a dues classes».

Respecte de les reivindicacions de més autogovern, Crespí considerà positiu que les competències s'apropin als ciutadans, però demanà un discurs més possibilista i menys sobiranista. «El Consell té moltes competències i el que ha de fer és exercir-les amb seny».

La consellera insular del PSM, Bàrbara Bujosa, considerà el canvi de llengua de Munar, del català al castellà, com una «concessió». Per la nacionalista, «la llengua de cohesió social ha de ser el català», que també és la llengua en «retrocés». Bujosa considerà una «hipocresia» que es llancin missatges reclamant la integració dels immigrants i, per contra, «cap departament del Consell no tengui programes específics per a la integració».

La portaveu d'EU-Els Verds, Margalida Rosselló, va destacar la «moderació» de la presidenta respecte de discursos anteriors, però qualificà d'«hipòcrita» que es passàs al castellà perquè «un discurs en català no falta al respecte de ningú» i, «per integrar, les polítiques han de ser socials». També titllà la intervenció de «segregadora», perquè «semblava que només es dirigís als castellanoparlants per demanar-los que continuïn produint».

El PP fou l'únic partit, al marge d'Unió Mallorquina, que valorà de manera positiva el discurs de la presidenta. El portaveu al Consell, Fernando Rubio, destacà la «voluntat integradora» de Mallorca defensada per Munar. El conseller coincidí també en la necessitat d'abordar el fenomen migratori amb «cautela» i considerà l'ús del castellà en el discurs com un reflex d'una «comunitat bilingüe i plural». Per contra, Rubio qualificà de «generoses» les reivindicacions sobiranistes de la presidenta, però dóna suport a un «gradual» procés descentralitzador.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris