cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 27°
27°

Ivan fueteja Cuba mentre que Mèxic i Florida esperen l'embat

L'huracà ha deixat almenys 67 morts al seu pas pel Carib

Els vents perifèrics del terrible huracà Ivan, que ha causat almenys 67 morts al seu pas pel Carib, fuetejaren ahir Cuba, mentre que Mèxic i el nord-oest de Florida es preparen per a la seva fúria.

Ahir vespre, les últimes informacions indicaven que l'Isla de la Juventud, al sud-oest de Cuba, patí vents amb ratxes de més de 100 quilòmetres per hora i que ha perdut més del 20 per cent de la collita de plàtans. El president cubà, Fidel Castro, saludà l'«actitud amable» de l'huracà, el centre del qual ha accentuat el seu rumb a l'oest i evitarà impactar directament contra territori cubà, encara que els seus forts vents i pluges afecten Pineda del Rio.

Els meteoròlegs preveuen que, durant aquesta matinada i demà, Ivan es dirigeixi pel canal del Yucatán cap al Golf de Mèxic afectant amb els seus vents perifèrics i pluges torrencials tant l'occident de l'illa de Cuba com el nord-est de Mèxic.

El seu centre no tocaria ambdós països, però sí ho faran els seus vents huracanats i pluges torrencials, que s'estenen fins a 165 km del seu vèrtex; així com les seves bosses de pluja i vents amb força de tempesta tropical (entre 67 i 117 km/h), que arriben fins a 335 km del seu centre.

En conjunt, a Cuba han estat evacuades més d'1'3 milions de persones i s'han resituat uns 7.000 turistes que eren en zones de risc.

Mentre, a la península mexicana de Yucatán, que es preveu sigui fuetejada pels vents huracanats perifèrics entre dilluns i dimarts, s'han evacuat més de 25.000 persones i la zona es troba en alerta.

A Florida, que fou devastada per dos huracans «majors» el mes passat que ocasionà almenys 46 morts i on 188.900 cases romanen encara sense llum, les autoritats han permès la tornada a les seves llars.

Ivan, el cinquè huracà de la temporada, ha castigat ja Barbados, Colòmbia, Granada, Jamaica, República Dominicana, Trinidad i Tobago, les Antilles Holandeses, Veneçuela i, diumenge, les Illes Caiman, ocasionat 67 morts i deixant una estela de destrucció i caos al seu pas.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris