nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 27°
27°

El PSM vol que sa Fortalesa pugui ser visitada quatre dies cada mes

Els nacionalistes demanaran al CIM que reguli les entrades a l'indret

El PSM demanarà en el ple del Consell Insular de Mallorca de demà dilluns que les visites a sa Fortalesa, declarada Bé d'Interès Cultural (BIC) des de principis de la dècada dels noranta i ara en mans privades, siguin regulades per la institució insular i pugui ser visitada quatre dies al mes. El portaveu del PSM en el Consell de Mallorca, Antoni Alorda, explicà ahir que «la Llei de patrimoni històric de l'any 1998 garanteix la visita de tots els BIC almenys quatre dies al mes». Segons Alorda, aquests dies han de quedar prèviament acordats, però aquesta és una qüestió que encara no s'ha desenvolupat.

Per tot això, el portaveu nacionalista demanarà que s'estableixi un règim de visites tant per a sa Fortalesa com per a la resta d'elements BIC que tenen un caràcter privat.

En aquests moments, la visita a sa Fortalesa és dificultosa perquè prèviament s'ha de demanar permís a la propietat per escrit.

Per la seva part, el PSM de Pollença ha enviat una carta a la propietat de sa Fortalesa perquè permeti un dia la visita del poble de Pollença a aquesta construcció, que és un lloc emblemàtic i poc conegut pels pollencins.

Sa Fortalesa es construí entre els anys 1682 i 1692 per protegir el poble de possibles incursions corsàries. Per això, quan desaparegué el seu perill, l'Estat va decidir alienar-la. Així, al final del segle XIX fou venuda a Pere Llobera i el 1919 el pintor argentí Roberto Ramaugé la va comprar per convertir-la en la seva residència, amb la creació d'uns jardins i d'una piscina monumentals.

La presència de Ramaugé va permetre que aquest indret es convertís en un centre de trobada de pintors i artistes europeus i americans. Així, allà s'hi reuniren Andrés Segovia i Josep de Creeft, entre d'altres noms rellevants del món de la cultura.

L'arribada de la Guerra Civil tallà aquest moviment artístic i fou expropiada per passar a formar part de la base militar de Pollença, i amb els anys s'anà degradant. Posteriorment, a finals dels anys 80, la família Ramaugé n'exigí la recuperació, però el Ministeri de Defensa la posà en subhasta i ara ha tornat a mans privades. En algun moment, l'Ajuntament també tingué intencions de comprar-la per tal de convertir-la en una zona verda.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris