cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
19°

El casal de can Domènech és ja la seu oficial del Consorci de Pol·lèntia

S'està estudiant un pla per a la distribució i funcions del casal

C.SERRA.Alcúdia.
Can Domènech és ja la seu oficial del Consorci de Pol·lèntia, que aquest estiu ha acollit per primera vegada els arqueòlegs becats i els tècnics que s'encarreguen de les excavacions de la ciutat romana. Aquest casal pertanyia des del 1952 a la Fundació Bryant, impulsora de les excavacions de la ciutat romana, quan aquesta el va comprar per dipositar-hi les peces trobades i altres materials. D'aquesta manera, la Fundació Bryant s'encarregà durant dècades de les excavacions, restauracions i catalogació del material trobat, entre d'altres tasques pròpies, ja que hi havia un buit provocat per la falta d'ajuda oficial en aquest camp.

Després de més de dos anys de negociacions, el Consorci de Pol·lèntia -format per l'Ajuntament d'Alcúdia, el Consell i el Govern balear- va comprar aquest casal perquè fos la seu oficial d'aquesta institució, que es dedica als treballs d'excavació i a la divulgació del jaciment. Can Domènech és un casal originari de l'època gòtica, de la qual en queden escasses mostres, amb la pertinent reforma feta a finals del segle XVII, aproximadament.

A finals del segle XV aquesta casa pertanyia a la família Marquet, però amb el matrimoni celebrat l'any 1600 entre Joana Marquet i Joan Domènech aquest casal va passar a la branca d'aquesta família.

L'edifici és d'un incalculable valor arquitectònic i està compost per tres plantes, que es van fent més lleugeres i transparents quant a estructura a mesura que es van alçant. La planta baixa es caracteritza perquè fa una impressió de sala massissa, amb el sostre enteixinat, el sostre empedrat i amb un estudi a diferent altura, que encara conté restes del que era el museu de la Fundació Bryant. També són restes del museu tres escuts de pedra que es trobaven a les murades del municipi, datats del segle XVII aproximadament, i que corresponen al Regne d'Aragó, al de Mallorca i al poble d'Alcúdia.

Així mateix s'hi pot veure un pati que és una mescla d'estructures de distintes èpoques. Per altra banda, la façana és la típica de les cases urbanes d'Alcúdia. La resta de plantes acullen les sales d'estudi i els dormitoris dels estudiants i dels tècnics, amb una capacitat d'entre 27 i 30 persones.

Aquest casal és d'un gran valor, no només per les seves característiques arquitectòniques, sinó també per les valuoses restes de peces i documents de les excavacions realitzades per la Fundació Bryant.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris