nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 20°
20°

Oferta complementària i transport mantenen viva la inflació a Balears

Els preus registraren un nou increment d'un 0'3% l'agost passat

L'oferta complementària i el transport van ser els dos grups que més contribuïren a afavorir el delicat procés inflacionista de les Balears. Així, de juliol a agost, els preus registraren un increment del 0'3%, una dècima per davall de la mitjana estatal. Quant a la inflació acumulada durant el 2004, aquest se situà en el 2'4%, mentre que l'interanual ho va fer al voltant d'un 3'3%, en consonància a la mitjana estatal. L'Institut Nacional d'Estadística -INE- oferí ahir les dades de l'Índex de Preus de Consum -IPC-, referides al mes d'agost. Segons l'esmentat informe, els preus a les Balears pujaren especialment en hotels, cafès i restaurants (1'4%) i en el grup d'oci i cultura (1'3%). Mentre que transport (1%) i el grup d'alimentació i begudes no alcohòliques (0'4%) registraren increments un poc més suaus.

L'efecte rebaixes es deixà notar l'agost a la roba i el calçat, amb una caiguda del 2'9%. Altres grups com comunicacions, parament de la llar i «altres» -joieria, cosmètica, serveis i assegurances- registraren un descens de preus gairebé imperceptible. Finalment, ensenyament fou l'únic grup amb un comportament estable. Els increments de preus registrats pel petroli i el tabac han estat decisius a l'hora de determinar el comportament inflacionista de la nostra comunitat. En aquest sentit, el transport, molt sensible a les alces consecutives del cru, ha estat el grup que ha experimentat un augment més important, amb un 6'6% des de gener.

A continuació, l'hoteleria i l'oferta complementària, amb un 6'3%. Mentre que les begudes alcohòliques i el tabac arrosseguen una inflació del 5'1% en els vuit primers mesos de 2004. Les Balears han deixat d'encapçalar la llista de comunitats autònomes més inflacionistes de l'Estat en situar-se just sobre la mitjana. La taxa de variació interanual va ser del 3'3% i la mensual del 0'4%, mentre que des de gener la inflació acumulada és del 2'9 per cent.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris