lluvia ligera
  • Màx: 26°
  • Mín: 25°
26°

Medi Ambient crearà fins a sis figures de protecció per als espais naturals

El conseller Font assegura que el territori preservat serà superior al de la legislatura anterior

89324

Font troba que la Serra de Tramuntana es pot adequar a la figura de Paratge.

La Conselleria de Medi Ambient crearà sis figures de protecció dels espais naturals a través de la llei de conservació dels espais de rellevància ambiental, el tràmit parlamentari de la qual s'iniciarà l'octubre.

D'aquestes sis figures, quatre ja estan fixades per la Llei estatal de conservació de la naturalesa i de la fauna i flora silvestres: parc natural, reserva natural (amb dues variants, integral -més estricta- i especial -pot admetre determinades activitats humanes-), monument natural i paisatge protegit. Les dues figures restants són aportacions pròpies de la Conselleria de Medi Ambient: paratge natural -gestió més enllà de l'estricta protecció urbanística- i àrea d'interès científic -que poden limitar-se a un període determinat.

El conseller, Jaume Font, acompanyat per la directora general de Biodiversitat, Joana Xamena, i pel secretari general tècnic del departament, Miquel Ramis d'Ayreflor, va explicar ahir «que durant el present mes de setembre es duran a terme reunions en la primera setmana d'octubre es convocarà la Mesa de Diàleg Social i aquest mateix mes s'iniciarà la tramitació parlamentària». La llei podria ser aprovada a finals de 2005 o a principis de 2006.

Font va destacar que «la finalitat de la llei és la protecció dels espais amb valors naturals i implantar-ne un desenvolupament sostenible, respectant els drets de la propietat privada i establint ajuts públics i convenis amb els propietaris. Així mateix, es crearà un Consell Assessor d'Espais de Rellevància Ambiental que informarà sobre els projectes a desenvolupar als espais protegits».

El dret de fadiga i retracte, que permet a l'Administració adquirir una finca pel mateix preu acordat entre comprador i venedor, queda reduït a la mínima expressió, ja que quedaran excloses les finques menors de cent hectàrees, les majors de cent hectàrees amb usos tradicionals i les majors de cent hectàrees amb convenis amb l'Administració. Per contra, si la major part d'una finca queda declarada reserva natural, sí estara subjecte al tempteig i retracte.

Font va assegurar que, amb la nova llei, el territori protegit de Balears serà superior al que estava preservat durant el Pacte de Progrés, «pel qual les crítiques al retall inicial de parcs naturals no tindran sentit».

Ara, des de l'oposicó, el portaveu parlamentari del PSM-EN, Pere Sampol, va recordar que «el PP va fer una campanya brutal perquè els amos de les finques pensassin que els llevaven les propietats, quan realment protegeix la flora, fauna i el paisatge i és compatible amb les activitats humanes». Pel que fa a la proposta de Font, Sampol va explicar que «com el PP va denostar la figura de parcs naturals ara tenen problemes i s'inventen un vocable nou».

Des d'EU-EV, l'exconsellera de Medi Ambient, Margalida Rosselló va assegurar que «no té massa sentit el nom de les figures, allò important és què hi ha darrere, si es pot urbanitzar o no, si es poden regenerar platges o no, i la gestió que s'hi farà». Rosselló coincideix que el problema de Font és que «no sap com complir les normatives europees i estatals i intenta dir que protegeix sense fer parcs naturals».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris