cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

El monoconreu del turisme ha fet 'ineficient' l'economia de Balears

Sa Nostra i la UIB presenten en públic l'informe econòmic i social

El monoconreu del turisme i la profunda especialització del sector serveis ha fet «ineficient» l'economia balear i «escassament rendible» el producte del treball. El director del Centre de Recerca Econòmica -CRE- de Sa Nostra i la UIB, Antoni Riera, presentà en públic l'informe econòmic i social de 2003. En el decurs de l'acte, celebrat a la seu de l'entitat financera al polígon de Son Fuster, l'expert afirmà que l'economia illenca pateix el que s'anomena «malaltia holandesa».

L'economia balear va créixer el 2003 un 1%, dos punts i mig per sota de la mitjana estatal (2,4%) i tan sols tres dècimes per sobre de l'europea (0,7%). Una situació d'estancament que és conseqüència de la forta dependència del sector serveis, del mal comportament de les economies del nostre entorn i de l'esgotament del turisme de masses. «Tot això no hauria passat amb una economia diversificada», sentencià el director del CRE.

Antoni Riera posà l'exemple d'Holanda, una economia que en els anys 60 patí una profunda reestructuració arran del descobriment de noves reserves de gas natural. Aquest fet provocà un transvasament de mà d'obra manufacturera cap al sector energètic, un fort increment de la renda i les exportacions, com també una especialització excessiva en la producció de béns i serveis. «Aquest és l'efecte derivat de la reacció d'una economia davant el descobriment de nous recursos naturals», alertà el director de CRE, qui establí el paral·lelisme entre la «malaltia holandesa» i el conegut com a «boom turístic» de les Balears en els anys 60.

L'economista i director del CRE proposà com a remei a la síndrome holandés la diversificació de l'economia, amb inversió estrangera directa, formació, R+D, infraestructures ben dimensionades i un patrimoni natural preservat. El president de Sa Nostra, Llorenç Huguet, el vicerector de planificació econòmica de la UIB, Josep Aguiló, el conseller d'Economia, Lluís Ramis d'Ayreflor, i el conseller insular d'Economia, Miquel Àngel Flaquer, a més d'un nombrós públic, acompanyaren Riera en la seva presentació.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris