cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
21°

El Govern destina un milió d'euros a comprar les quotes de llet balear

Amb els doblers millorarà el preu ofertat pel Ministeri d'Agricultura

La conselleria d'Agricultura del Govern destinarà un milió d'euros a la compra de quotes de llet. Així ho va anunciar ahir la titular del departament, Margalida Moner. Aquest milió d'euros servirà per complementar el preu de compra que ha establert per a les quotes el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) dins el Pla estatal d'Abandonament de la Producció Làctia 2004/2005. En concret, les indemnitzacions base proposades pel MAPA estan entre els 0 i els 0'6 euros per litre de llet, molt més baixes que les que proposava el Govern.

Moner va explicar que «com que el MAPA no va aprovar la nostra proposta, nosaltres hem destinat un milió d'euros perquè els nostres productors de llet puguin vendre les seves quotes al preu que nosaltres proposàvem». Segons la consellera, la intenció és que «els pagesos no vagin al mercat lliure a vendre les seves quotes i les venguin al MAPA».

Els productors de llet tenen fins el 30 de setembre per vendre les seves quotes. Una vegada que ho hagin fet, altres empreses pageses de les Balears podran recomprar aquestes pel preu mig que haurà pagat el MAPA a tot l'Estat i que segurament serà més baix. D'aquesta manera, segons la conselleria, s'afavoreix que les petites explotacions abandonin la producció i que aquesta es redistribueixi entre les grans explotacions, que tenen més marge de maniobra a l'hora de negociar el preu de la llet.

En concret, el MAPA ofereix als pagesos una indemnització de 40 cèntims si tenen una quota d'entre 70.000 i 120.000 quilos o als qui tenguin entre 120.000 i 300.000 en determinades circumstàncies, i de 0'15 cèntims a la resta dels productors que tenen fins a 300.000 quilos. A aquestes indemnitzacions, el Govern aportarà un mínim de 20 cèntims per quilo d'extra i un màxim de 50.

Altrament, el Consell Agrari Interinsular va aprovar que Ferran Villalonga, president del Consell de Denominació d'Orígen de Formatge de Maó, sigui el seu president, i el conseller eivissenc Pep Mayans, vicepresident.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris