cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
28°

Sa Nostra i la UIB recomanen canviar de model turístic per seguir endavant

Ambdues institucions preveuen enguany un creixement de les Balears de l'1'5%

Sa Nostra i la UIB se sumaren ahir a les veus que des de fa mesos vénen alertant de l'«esgotament» del model tradicional de turisme de masses i de la no menys clàssica oferta de sol i platja. Per aquest motiu, ambdues institucions, agrupades al voltant del Centre de Recerca Econòmica -CRE-, recomanaren un canvi radical a partir de «la diversificació i la innovació» del producte turístic.

Quant a les previsions sobre l'evolució econòmica de les Balears el 2004, Sa Nostra i la UIB pronosticaren un creixement del PIB d'un 1'5%. Una situació d'«estancament» per la qual proposen escometre importants canvis estructurals. D'entrada, assenyalen la necessitat de diversificar el turisme per rompre l'atonia i, alhora, potenciar la formació per incrementar la productivitat.

El director del Centre de Recerca Econòmica -CRE-, Antoni Riera, presentà ahir l'Informe Econòmic i Social de les Illes Balears de 2003. L'acte comptà amb la presència del president de Sa Nostra, Llorenç Huguet, del director general adjunt de l'entitat, Pau Dols, i del vicerector d'Investigació de la UIB, Francesc Muñoz.

L'esmentat estudi afirma que l'economia balear ha quedat estancada. El 2003 es produïren béns i serveis per valor de 18.389 euros, la qual cosa representa un increment del PIB en termes reals de l'1%. «Un registre petit que amaga una enorme debilitat de l'activitat productiva», afirmà Antoni Riera. Així, mentre la construcció continuarà sent «un factor determinant» en la evolució de l'economia -el nombre d'habitatges visats creix un 48%-, el sector serveis continua manifestant símptomes clars d'estancament (1'2%).

Canvis estructurals
«L'economia balear es troba malalta, però té remei», diagnosticà Antoni Riera. Així, els orígens de l'estancament que pateix l'economia balears, i que la situen a la coa de l'Estat, són deguts en bona mesura a la gran dependència de l'activitat turística, el sector més afectat pels canvis en la cojuntura internacional i la pèrdua de productivitat dels treballadors.

En aquest sentit, El director del CRE explicà que «hi ha uns factors estructurals que condicionen l'economia i hipotequen el seu creixement». La forta dependència del sector serveis -més d'un 80% del Producte Interior Brut- i l'exhauriment del model de sol i platja «obliguen a diversificar tots els segments de l'economia, i també a crear més serveis, més diferents i de més valor afegit».

Antoni Riera destacà que «ara és el moment d'escometre aquests canvis. Ja que, tot i la feblesa dels indicadors, la nostra economia encara manifesta símptomes de creixement positiu». Tot i això, convé destacar que l'Informe del CRE explica l'evolució «per l'increment de la mà d'obra i no per la productivitat».

La presentació de l'Informe Econòmic i Social del Centre de Recerca Econòmica es convertí ahir en un nou clam a favor del canvi de model turístic «per poder continuar endavant». En aquest sentit, Riera assenyalà la necessitat d'acabar amb «models econòmics estàtics». Tot i haver corregit mig punt a la baixa la previsió de creixement del PIB per enguany, el director del CRE es mostrà «optimista» sobre el futur productiu de les illes. «Els trastorns de la nostra economia tenen solució».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris