nubes dispersas
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
29°

El PP renuncia a incorporar el concert econòmic en el nou Estatut

Huguet diu que Balears és «més comunitat històrica» que Catalunya

El grup parlamentari popular definirà, en les jornades parlamentàries d'aquest cap de setmana, els criteris per abordar la reforma de l'Estatut amb una única limitació: que la modificació no sobrepassi el marc constitucional. La restricció, però, suposa renunciar d'entrada a la fórmula del Concert Econòmic, que la Constitució reserva en exclusiva per a Navarra i Euskadi i que el PP va incloure en la fallida reforma de l'any 1991.

En les jornades que comencen demà a Menorca sí que es debatrà si el nou text ha de reconèixer que les Balears són «comunitat històrica», una denominació que el PP no veu com un element de diferenciació. En tot cas, segons el portaveu parlamentari Joan Huguet, «som més comunitat històrica que Catalunya, el País Basc o Galícia».

El diputat va sustentar la seva afirmació en el fet que Mallorca va ser regne mentre que Catalunya, en canvi, només fou Principat. Huguet apuntà que la definició de Balears com a nacionalitat històrica no significaria un «plus» i va recalcar que el Govern «no acceptarà ni discriminacions ni diferències» respecte d'altres comunitats en el procés de reforma estatutària. També va deixar clar que el PP s'oposarà a una modificació de la Constitució que estableixi «diferències» o «privilegis» entre autonomies.

Huguet va apuntar que serà el Govern balear qui liderarà el procés de reforma de l'Estatut perquè el pugui concretar el Parlament. L'Executiu enviarà una comunicació a la Cambra amb una proposta de reforma però serà una ponència parlamentària l'encarregada de redactar el text definitiu.

El popular va advertir que cap proposta de reforma anirà lligada a una modificació de la Constitució i, per tant, la fórmula del Concert Econòmic -que la Constitució reserva al País Basc i Navarra- es descarta d'entrada. En canvi, el PP considera que la reforma de l'Estatut ha d'anar lligada a una millora del sistema de finançament que tengui en compte la insularitat. Per això es debatrà la incorporació d'alguna referència al Règim Especial Balear en el nou text estatutari.

Competències
El portaveu també va voler deixar clar que «no està oberta la possibilitat de limitar competències als consells insulars», però sí que va admetre que es podria «delimitar» l'article 39 del text, per aclarir l'abast de les transferències previstes als consells. Tot i que es podria discutir a Menorca, Huguet apuntà que el PP no considera «prioritari» que el nou Estatut permeti convocar referèndums.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris