nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
24°

Narbona ofereix dues dessaladores i ajornar les de Menorca i Andratx

El Govern rebutja l'oferta de la ministra perquè «no hi ha calendari»

El Ministeri de Medi Ambient, que presideix Cristina Narbona, ha oferit al Govern firmar en els pròxims mesos la contractació de les dues primeres dessaladores que estan incloses dins el Pla hidrològic de l'Estat (PHN). En concret, l'oferta consisteix a aportar ja el finançament per iniciar la construcció de les instal·lacions previstes a Alcúdia i a Santa Eulària. Pel que fa a les altres dues dessaladores previstes dins el PHN, les de Menorca i Andratx, segons fonts del Ministeri de Medi Ambient, consultades per Diari de Balears, «està decidit que es faran», tot i que encara falta per concretar les dates de l'execució. Les mateixes fonts varen explicar que el Ministeri s'ha decantat per oferir la construcció de les dessaladores d'Alcúdia i Santa Eulària de manera imminent, «perquè són les que el Govern balear ens ha dit que eren les prioritàries».

Ara bé, la proposta no ha agradat gens al conseller de Medi Ambient, Jaume Font, que dóna per fet que el Govern central no es vol comprometre a executar les dessaladores de Menorca i Andratx «per problemes econòmics», ja que l'aportació del Ministeri hauria de ser de 170 milions d'euros, que teòricament ha de demanar als Fons Europeus de Cohesió.

Precisament, Font ha decidit rebutjar, per ara, l'oferta per la manca de concreció a l'hora de fixar el calendari i perquè el Ministeri «vol que el Govern carregui amb els costs de la direcció de l'obra i de les expropiacions».

En aquest sentit, el conseller exigeix al Ministeri que «faci les quatre dessaladores que estan adjudicades». Igualment, Font ofereix cobrir les despeses de gestió i manteniment de les instal·lacions i la garantia que comprarà l'aigua. El conseller creu que mentre el Ministeri no firmi els convenis i les contractacions de totes quatre dessaladores, existirà «una paràlisi» i va convidar el Govern central que «deixi de xerrar i passi a fer feina». Tanmateix, dilluns s'ha de reunir el Consell estatal de l'Aigua i Font espera que s'hi concreti la construcció de les quatre dessaladores.

De fet, el conseller va defensar, una vegada més, la idoneïtat de dotar d'aquestes instal·lacions les illes menors, a més d'Andratx i la badia d'Alcúdia, perquè «la voluntat d'aquest Govern és no haver d'explotar els aqüífers».

Precisament, Font va recordar que els aqüífers de les Balears es trobaven a un 47 per cent de la seva capacitat a principis de l'estiu gràcies que durant els darrers dotze mesos les dessaladores han augmentat la producció d'aigua potable amb 4 hectòmetres cúbics, prop d'un 40 per cent. Segons el conseller, aquest increment de la producció de les dessaladores ha permès que els aqüífers es recuperin i que l'explotació d'alguns, com el de sa Marineta de Llubí, es redueixi a quasi la meitat en dos anys.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris