algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
17°

La ponència de la gestora del PSM defensa que les Balears siguin Estat

Aposta a llarg termini per la unitat del nacionalisme i d'esquerra

La ponència política encarregada per la gestora del PSM defensa que el discurs nacionalista del partit se centri en la proposta d'un Estat balear federal, que pugui establir lliurement la seva adhesió a entitats polítiques més amples. El document, que en el congrés de novembre serà defensat pel candidat a la secretaria general Biel Vicens, aposta per bastir, a llarg termini, un bloc nacionalista i progressista que sigui alternativa al bipartidisme.

El document de la direcció transitòria reafirma que l'«objectiu fonamental» del partit és «la sobirania dels pobles de les Illes Balears i del conjunt dels Països Catalans». Amb tot, assumeix que el procés per arribar a aquesta fita «serà llarg» i entén que, mentrestant, el PSM ha d'«abanderar» les posicions més ambicioses en el procés de reforma de l'Estatut i forçar el PSOE a materialitzar les expectatives federalistes que havia creat. El «fracàs» d'aquest procés «deixaria la via independentista com l'únic camí practicable», avisa el document.

A nivell intern s'aposta per la integració de totes les sensibilitats, per reforçar el partit, renovar-lo i adaptar el seu discurs a la nova realitat social. L'actual direcció entén que el PSM ha de deixar de competir amb partits afins per passar a «col·laborar-hi» «en la construcció d'un projecte nacional de progrés». A l'àmbit dels Països Catalans es treballaria per crear una federació nacionalista i progressista -s'admet que la relació amb ERC serà difícil mentre es mantengui com a «competidora» a les Illes- i, a les Balears, es proposa avançar cap a un bloc nacionalista i de progrés.

Aquesta unitat del nacionalisme i de l'esquerra, que el PSM exploraria amb vista al 2007, hauria de partir d'una «entesa» de forces «sobiranes», no hauria de tenir vocació de frontissa sinó d'alternativa i hauria de superar la simple suma de sigles. Una UM amb un pacte amb el PP no entraria en aquest bloc. «La UM d'avui no és un partit moderat: no tempera el PP, el radicalitza».

Els caps de la gestora, Nanda Ramon i Biel Barceló, van presentar ahir els documents polític i d'organització, acompanyats pels ponents Biel Vicens (política) i Xavier Bacigalupe (organització), que han coordinat un equip de 40 persones.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris