algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

Nou rècord amb 18,130 quilos de meló

Un matrimoni local assolí ahir els dos premis més importants, a la qualitat i al fruit més pesat

M.PUIGRÒS.Vilafranca.
Tal vegada la coincidència o la bona mà dels pagesos de Vilafranca van fer que ahir un matrimoni local, Tomeu Morlà de Son Orlandis i Antònia Martí, aconseguissin els dos premis més importants de la Fira del Meló, el del fruit més pesat i el de la millor qualitat, respectivament.

Amb 18,130 quilos, un dels melons presentat per Tomeu Morlà desbancà sobradament el que l'any passat establí nou rècord amb 17,500 quilograms. Malgrat l'assistència de públic i la participació en el concurs de melons, no aconseguiren arribar a les xifres d'anys anteriors. Malgrat tot, el nou rècord i la casualitat feren aplaudir de valent a tots els assistents.

Ni la calor ni les amenaces de ploure terra roja van fer por a les nombroses autoritats que es van acostar ahir fins a Vilafranca. El feu nacionalista del Pla de Mallorca, amb el batle Jaume Sansó (PSM) al capdavant, reuní el president del Parlament, Pere Rotger; el conseller de Medi Ambient del Govern de les Illes, Jaume Font; el conseller d'Obres Públiques del Consell de Mallorca, Antoni Pascual; com també diversos batles de localitats properes com Sant Joan o Llubí, a més del parlamentari nacionalista Pere Sampol, que foren els encarregats d'entregar els trofeus als vencedors.

En la categoria del fruit més gros es distingia entre els melons conreats a la vila i els de procedència externa. Així, el pagès de Muro Jaume Mulet Salamanca assolí els cinc primers premis amb els cinc únics exemplars participants en la categoria d'externs. El seu millor meló arribà als 13,240 quilos. El premi estrella quedà a casa un pic més: nou rècord amb 18,130 quilograms de meló procedent de Son Orlandis.

La nova imatge de la plaça Major i dels carrers del centre, després de la reforma integral de l'Ajuntament, van oferir ahir als visitants de la fira, que es van deixar veure sobretot passades les 12.00 hores, una nova organització que agradà molt. Comoditat, coherència i una temàtica molt ben distribuïda van aconseguir un aprovat ben merescut.

Un cop el jurat del premi a la millor qualitat dels melons de raça calapoters van fer públic el seu veredicte, els assistents van poder tastar els vint-i-un melons que havien optat a l'esmentada distinció. Un dels membres del jurat i president de l'Associació pel Foment de les Illes, Jaume Canyelles, explicà que «tant ens fixam en el gust com en la textura i la presentació un cop s'ha obert el calapoter». «Cal tenir en compte que és un meló molt resistent, és idoni per guardar, amb una acidesa i una dolçor molt equilibrades», finalitzà Canyelles. Així, amb 36 punts sobre 40, Antònia Martí Galmés rebé la distinció pel seu meló a la millor qualitat.

Després d'una temporada de gran producció de melons, molt més significativa que no pas la de l'any passat, la Fira del Meló de Vilafranca, a banda dels esperats concursos, oferí també altres alternatives molt destacables. Aquest fou el cas de la subhasta de porcelletes negres mallorquines, que despertà l'interès de molts visitants, i la mostra de cans de bestiar, eivissencs i pastors mallorquins, que restaven immòbils per la forta calor del dia d'ahir. Així mateix hi hagué una exposició de motos antigues i una mostra de coloms missatgers.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris