nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
21°

Els consumidors i part del comerç s'oposen a la retirada dels cèntims

Troben que no és el moment oportú i que podria fer pujar els preus

Els representants del sector del comerç i els consumidors han trobat emperons a la retirada de les monedes d'1 i 2 cèntims que fa comptes dur a terme la Unió Europea (UE). Concretament, mentre que a Afedeco es troba que pot ocasionar problemes puntuals a segons quins negocis, a Pimeco han estat clars a l'hora d'afirmar que «no és oportuna».

Des de l'organització empresarial, el seu vicepresident, Pere Ferrer, creu que «no és tan fàcil en aquests moments fer la passa. Les monedes d'1 i 2 cèntims la gent les posa en un racó i no les fa córrer fins que no en tenen un bon grapat; llavors se'n desfan com poden. Crec que de moment no és oportú fer-ho. Això no vol dir que amb el temps no ens passi igual que amb els cèntims de pesseta -d'aquí a uns anys ja no tindran valor-, però avui tenen una vigència enorme. Un cèntim són quasi dues pessetes, i dos cèntims més de tres pessetes. Per comprar un cotxe no té importància, però altres coses, com els queviures, sí. Aquí seria prematur retirar-les».

Ferrer creu que si es fa la passa «igual que hi ha economicistes que diran que serà una mesura inflacionista, també hi haurà qui digui que s'arrodoneixen uns preus a l'alça i altres a la baixa. Allò cert és que és un negoci per als estats, perquè es perden moltes monedes d'aquestes». A més, el vicepresident de Pimeco creu que la tendència és «fer servir la targeta». La presidenta de l'associació de consumidors UNAE a les Balears, Magdalena Bordoy, diu que «ens preocupa la retirada de les monedes perquè si es fa efectiva qui perdrà no serà el venedor».

Bordoy està convençuda que la mesura vendrà acompanyada d'un augment dels preus, ja que «quan els comerciants facin l'arrodoniment no aniran a menys, perquè qui ven no vol perdre». La presidenta d'UNAE ressaltà la importància d'aquestes monedes en «botigues com les ferreteries i les merceries en articles com els botons». Igualment es mostrà preocupada per l'evolució dels queviures i la cistella de la compra. De fet, Bordoy recordà l'efecte que va tenir la transició a l'euro en productes com «els cafès i els diaris». Finalment, es declarà especialment neguitejada «perquè la gent no arriba a final de mes i els sous no pugen».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris