nubes rotas
  • Màx: 25°
  • Mín: 23°
20°

Un dia de construcció entre el ciment i les mesures de seguretat

Les ordres de prevenció han evolucionat molt en els darrers anys

ALBA GONZALEZ.Palma.
Fer feina a l'aire lliure, amb sol o pluja, és la rutina dels obrers de la construcció. Aquest estiu han estat moltes les obres que s'han duit a terme, i en totes elles, els treballadors han patit l'esforç que suposa fer-hi feina. El treball a l'obra és un dels més antics que existeixen i també un dels més perillosos, ja que un percentatge molt alt dels accidents laborals es produeixen al sector de la construcció.

Un obrer s'ha de preocupar, a més de fer el seu treball, de complir les mesures de prevenció de riscs laborals que disposa la Llei. Aquestes mesures es divideixen en tres blocs, les de protecció individual, les de protecció col·lectiva i les normes de seguretat; dins aquests grups trobam les disposicions de posar-se el casc, ulleres protectores o guants de goma, utilitzar auriculars pel renou o col·locar les xarxes de protecció. A l'estiu les mesures no varien, ja que l'exposició a la llum solar s'intenta combatre des de l'organització, per així passar les menys hores possibles al sol.

Segons l'arquitecte tècnica encarregada de la prevenció de riscs laborals de la constructora Llabrés Feliu, Margalida Arbona, aquestes mesures són molt importants per al bon desenvolupament de la feina a la construcció. «Encara que la situació a les Illes Balears es podria millorar s'ha de mirar enrere i recordar que fa uns 4 anys, era molt pitjor i el que importa és que l'evolució s'ha notat», afirma. A més, afegeix que a causa d'haver de conscienciar totes les parts, és a dir, obrers, empreses i administracions públiques, és fa més difícil un progrés més ràpid.

Els obrers també estan molt conscienciats sobre aquests temes, i així ho explica Indalecio Bayón, que ha viscut en els darrers 20 anys com la seva empresa incorporava aquestes mesures. «Tot allò que ens pugui evitar un risc és necessari», afirma. Bayón, de 51 anys, recorda que quan ell va començar no es duien ni els cascs, ni les corretges de subjecció ni cap de les mesures que ara s'han convertit en necessàries per conservar la seva vida.

Per part de l'obrer Enrique Sánchez de 31 anys, no tots els accidents es poden prevenir, ja que incidents naturals per ells com clavar-se un clau o pegar-se un cop contra un tauló de fusta, són «coses de la feina». Enrique explica que, en canvi, els accidents greus sí que es poden prevenir si es tenen en compte les mesures de prevenció.

Els treballadors coincideixen que la seva feina és feixuga, sobretot per fer feina a la intempèrie; per això desitgen que les mesures de prevenció es millorin en comoditat. «Els cascs són incòmodes, i encara que t'hi acostumes s'hauria d'intentar millorar-los per tal que nosaltres duguem a terme la nostra feina més fàcilment», explica l'obrer Miguel Castellano.

Malgrat tots aquests obstacles, els obrers estan contents del seu paper a la societat. L'encarregat d'obra José Ruíz explica que l'ambient al sector de la construcció es constitueix de respecte i feina. A més afegeix que mai no arribarà a la fi perquè arran de les facilitats que existeixen actualment per estudiar i fer carrera a la universitat, la mà d'obra i la professió d'obrer no perdrà mai vigència».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris