cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 20°
20°

De les bosses d'argent al turisme massiu

Una exposició mostra fotos dels treballs de les dones que foren clau en l'economia llorencina

J.M.SASTRE. Sant Llorenç.
Al voltant de l'any 1900 Sant Llorenç era un nucli que vivia del camp i que no tenia res a veure amb el municipi que ara es nodreix sobretot de l'explotació turística del seu litoral. Perquè aquest canvi fos possible va ser important l'aparició de la dona en el món laboral, en el que fou una economia submergida clau per a la posterior inversió a les zones costaneres.

Malgrat que els historiadors encara no han tancat les investigacions sobre la història vertadera de la importància de la dona en l'economia del municipi, el que sí tenen més o manco clar és que les llorencines foren de les primeres dones de l'Illa a començar a fer feina a casa seva en la confecció de les conegudes bosses o moneders d'argent, brodats, perles o cistelles de llatre mentre els seus marits treballaven al camp.

El Club Filatèlic de Sant Llorenç ha muntat una exposició filatèlica i mostra fotogràfica en què es poden veure imatges antigues dels tallers de dones llorencines, que en alguns casos «guanyaven més que els seus marits en el camp», explica el president del club, Eduardo Perales. «L'aparició d'aquestes tasques que les dones podien fer a casa seva propicià que no haguessin de sortir del municipi a cercar feina», apunta Perales. Tant ell com la historiadora Aurora Torrens, que ha fet un article sobre el tema en el fullet de presentació de l'exposició, destaquen la figura del rector Sebastià Lliteres com a peça clau per al sorgiment d'aquesta economia. «Fou una persona que afavorí l'entrada d'aquesta indústria», precisa Torrens, qui, en qualsevol cas, explica que encara «es fan necessàries moltes investigacions i molts estudis que puguin donar llum sobre el paper de la dona en la construcció de la societat». De fet, la Sala editarà un llibre d'investigació sobre aquest tema, assenyala el batle, Mateu Puigròs.

L'exposició romandrà oberta a la rectoria fins el 8 d'aquest mes de les 18.00 a les 21.00 hores.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris