cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 27°
27°

Més de mil ciutadans clamen per la pau i llibertat del poble saharià

La manifestació va servir per dir un adéu solidari als nins saharians

Devers mil ciutadans (per sobre segons l'organització i per sota segons la Policia) varen sortir ahir al carrer per demanar a la comunitat internacional i al Govern espanyol que intervinguin en el conflicte obert entre el Marroc i la República Àrab Sahariana Democràctica (RASD), i que facin costat l'autodeterminació del poble saharià.

La manifestació havia estat convocada per l'Associació d'Amics del Poble Saharià, entre altres motius perquè, segons va expressar el seu president, Xavier Fortuny, «la situació en què actualment es troba el poble saharià no es pot allargar gaire. Passam pena perquè l'amistat d'Estats Units, França i Espanya amb Rabat tendeix a afavorir els interesos del Marroc». De fet, el lema de la convocatòria era «No més traïcions!».

La manifestació va partir de la plaça d'Espanya i va continuar per la de la porta Pintada, els carrers de Sant Miquel i Oms, la Rambla, el carrer de la Riera, el carrer de la Unió, la plaça Weyler, la plaça Joan Carles I i, finalment, pujà pel Born i Conqueridor fins al Palau Reial, Colom i la plaça Major. L'acte va estar amenitzat amb components lúdics, com va ser l'actuació de xeremiers, de pallassos i tamborers. Els que més varen agrair aquesta part de la mobilització varen ser els menors que han vengut a passar l'estiu a Mallorca i a Menorca dins el programa «Vacances en pau» i que demà partiran cap al campament de Tindouf, al desert algerià. Acompanyats dels infants saharians, que onejaven banderes del seu país, hi havia també desenes de famílies acollidores, algunes de Menorca, que havien estat cridades a participar especialment en aquesta ocasió.

Igualment, l'entitat havia convidat tots els partits polítics i no varen fallar: el PP, representat per la tinent de batle Francisca Bennàssar, el PSOE per Aina Radó, EU per Miquel Rosselló, el PSM-EN per Pere Sampo, Els Verds per Miquel Àngel Llauger i ERC per Cecili Buele.

Ara bé, les entitats que a més de no fallar varen participar d'una manera notòria en la manifestació varen ser les que són membres de la Plataforma per la Democràcia i la Globalització Social. També hi acudí el secretari general de CCOO, Josep Benedicto.

Durant la celebració dels actes es varen viure moments especialment emotius quan els nins cridaven «Sàhara!» enmig del so dels tambors. Al final, Fortuny llegí un manifest demanant una posició més ferma del Govern central davant el Marroc i la realització d'un referèndum. Tant Fortuny com Mohamed Abdelaziz, delegat de la RASD, celebraren que la manifestació fos un èxit.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris