algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

El camp es veu amenaçat per la manca de mà d'obra qualificada i el dèficit de noves tecnologies

Un estudi del Cercle d'Economia i la Cambra de Comerç analitza l'estat del sector agrari a Mallorca


La manca de mà d'obra qualificada i el dèficit tecnològic són dos dels principals reptes que el camp mallorquí ha de superar si vol garantir la seva supervivència en el futur pròxim. Aquesta és la conclusió d'un estudi sobre l'agricultura i la ramaderia illenca fet per la Cambra de Comerç i el Cercle d'Economia de Mallorca.

Alexandre Forcades, president del Cercle d'Economia apuntà que «la part grossa dels nostres pagesos superen els quaranta anys i detectam una gran manca de relleu generacional dins les famílies pageses. I consideram que la incorporació de nous pagesos passa per una oferta formativa seriosa. No pot ser que hi hagi tècnics en hortofruticultura i jardineria i encara no tenguem una escola de formació professional agrària».

D'una altra banda, aquest estudi també afirma que la formació ha d'anar acompanyada d'ajuts directes als joves agricultors per poder desenvolupar el seu projecte empresarial. I defensa que aquestes subvencions haurien de cobrir el cent per cent del projecte, i que la seva devolució hauria d'estar basada en un percentatge respecte la producció, per evitar que l'ajut es converteixi en una càrrega excessiva per a l'agricultor.

Antoni Aguiló, autor de l'estudi, destacà que «fa falta millorar la xarxa de distribució dels productes agroalimentaris produïts a Mallorca i conscienciar la població local dels avantatges de consumir-los argumentant motius de qualitat». Quant a la possibilitat d'establir un pacte intersectorial entre hotelers i agricultors, Aguiló afirmà que «hauria d'estar basat només en aquells productes que l'empresari agrari pugui produir als preus que l'empresari turístic trobi al mercat peninsular». Una altra de les qüestions analitzades per aquest estudi és l'excesiva «atomització» de les explotacions agrícoles, fet que els lleva rendibilitat. Així, l'autor proposa «la creació d'un marc legal i de garantia perquè el propietari de la terra cedeixi la seva explotació a una altra persona, persona que ajuntant diferses explotacions en pugui obtenir una de dimensions adients».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris