muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
17°

Principi d'acord per iniciar la reconversió del model turístic

Els sindicats, tanmateix, continuen amb la idea de fer mobilitzacions aquesta tardor

89868

Imatge de la Mesa Sectorial del Turisme reunida ahir a la Conselleria d'aquest àmbit, amb Lluís Ramis i Joan Flaquer.

TERESA AYUGA.

Tot i la «desconfiança» sindical i l'«apatia» patronal amb què ambdues parts arribaren ahir al segon encontre de la mesa sectorial de Turisme, l'Executiu autonòmic aconseguí establir un principi d'acord sobre el procés de reconversió de la planta hotelera de les Balears.

Tot i que a la reunió de ahir no es volgué determinar el nombre de places a reconvertir -fet que es deixa al «voluntarisme» dels empresaris-, les parts accepten unànimement que «qualsevol canvi d'ús -en habitatge residencial o social- haurà de venir acompanyat d'un pla social, acordat entre empresaris i comitès d'empresa o avalat per la Conselleria de Treball, i que cap establiment hoteler podrà modificar la seva activitat sense el consentiment de Govern i agents socials integrats en una comissió tècnica».

Aquest fet suposa que el Govern accepta tàcitament les condicions exposades pels sindicats dies enrere perquè la reconversió es faci de manera «pactada» i amb el menor cost social. Cal recordar, en aquest sentit, que la supressió de 50.000 places hoteleres podria representar la pèrdua de 10.000 llocs de feina.

Celebrada a la seu de la Conselleria d'Economia i Hisenda, a la reunió de la mesa sectorial de Turisme hi prengueren part els titulars de Turisme, Joan Flaquer; d'Economia, Lluís Ramis d'Ayreflor; i de Treball, Critòfol Huguet. En representació de les patronals hi assitiren el president de la Caeb, Josep Oliver, i el secretari general de Pime-Balears, Joan Josep Díez. Mentre que la part sindical va estar representada pels secretaris generals d'UGT i CCOO, Llorenç Bravo i Josep Benedicto.

El conseller de Turisme, Joan Flaquer, va ser l'encarregat de donar compte dels acords presos a una reunió que qualificà de «constructiva i conciliadora», la qual premetrà arribar a acords de futur «més enllà de cojuntures».

Quant a l'oferta residencial, Flaquer assenyalà que «els agents socials han expressat el seu suport a la iniciativa parlamentària del PP i UM per a la regulació dels habitatges residencials vacacionals». A més a més, Turisme incentivarà les inspeccions d'aquest tipus d'oferta en temporada alta. Finalment, el conseller es comprometé a «impulsar» projectes d'investigació a favor de la segmentació de l'oferta i contra l'estacionalitat, així com aprofundir en la millora d'infraestructures i en la modernització de l'oferta complementària. La mesa sectorial de Turisme es tornarà a reunir el mes de setembre.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris