muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín:
14°

Balears no percep el 59% de la despesa sanitària dels turistes estrangers

L'Ib-Salut diu que la distribució és molt injusta i demana un canvi dels criteris

La Comunitat Autònoma de les Illes Balears no percep el 59 per cent de la despesa sanitària que generen les hospitalitzacions dels estrangers a l'Arxipèlag. Això es deu, segons el subdirector de Comptabilitat i Pressuposts de l'Ib-salut, Francesc Moranta, al fet que el sistema de distribució d'aquesta despesa «és injusta per Balears». El finançament d'aquest apartat prové del Fons de Desplaçats que es preveu dins el Fons de Cohesió i es basa en criteris poblacionals. Moranta assegura que la distribució que es fa d'aquesta partida econòmica no és equitativa entre les comunitats ja que el que es fa és «compensar la despesa dels estrangers que rebem amb la despesa total que generen els turistes espanyols a l'estranger».

Moranta argumenta que aquesta distribució és «injusta» per Balears des del moment que s'atenen un elevat nombre d'estrangers «i nosaltres tenim una població molt reduïda i per tant tenim menys turistes potencials que gastin a l'estranger». D'aquesta manera, i segons el responsable pressupostari del servei de salut de les Illes Balears, «estam suportant el pes que tenen tots els turistes estatals a l'estranger». Un altre dels punts que dificulten el correcte finançament de l'atenció sanitària als estrangers és que la majoria d'ells, el 53 per cent, acudeix als centres de salut a rebre atenció primària molt concreta, però aquest percentatge, «només representa el 8 per cent de la facturació total». Per contra, només un 12 per cent dels visitants són hospitalitzats, però aquest fet «representa el 73 per cent de la facturació global».

Durant el 2002, segons dades de l'Ib-salut, es produïren un total de 16.000 ingressos hospitalaris per part de ciutadans estrangers, fet que va suposar el 3'4 per cent del total de les estades hospitalàries de la Comunitat Autònoma balear.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris