nubes dispersas
  • Màx: 12°
  • Mín:
10°

«Si creuen que la polèmica amb els veïns de la Real està acabada, que es preparin»

El col·lectiu anuncia noves mobilitzacions per a les festes, que se celebraran l'agost

PAULA PASCUAL. Palma.
Els veïns del Secar de la Real ho tenen molt clar: la seva lluita contra els projectes que amenacen la zona en què viuen encara no ha acabat, i no amaguen la indignació i la ràbia que senten contra les institucions que els impulsen. El primer objectiu del col·lectiu és preservar l'entorn del Monestir de la Real, que veuen amenaçat per la construcció del nou hospital a Son Espases i el projecte del segon cinturó de Palma. Els veïns es queixen que tot plegat contribuirà a alterar la tranquil·litat que es viu a la zona, i adverteixen: «Si creuen que la polèmica està acabada, que es preparin».

«No aturarem fins aconseguir que no es faci el nou hospital de Son Dureta al solar de Son Espases Vell», afirma Assumpció Renom, presidenta de l'Associació de Veïns des Secar de la Real, que anuncia noves mobilitzacions per a les festes patronals que se celebraran l'agost que ve.

La seva lluita ve d'enfora. Han passat uns vuit mesos des que els veïns i els missioners dels Sagrats Cors, que viuen al monestir, es començaren a mobilitzar per aturar el que ells defineixen com «atemptat ecològic i cultural».

En aquesta guerra no estan sols: els han fet costat professors de la UIB, grups de l'oposició i ecologistes. Avui mateix el PSM ha organitzat la segona marxa de suport al moviment «Salvem la Real», una caminada des de Cort a la Real que compta, aquesta vegada, amb la participació dels sindicats. Però els suports que tenen els veïns arriben fins i tot de fora de les Balears, ja que els monjos del Monestir de Poblet, a Catalunya, també han fet seva la reivindicació proteccionista.

«Els polítics volen que Palma creixi per aquesta banda, però justament aquí està la Real, i amb la Església i els veïns han topat», comenta Renom. Tots se senten alarmats per la política urbanística de Cort, i és que cap veí no pot entendre com volen destruir un dels únics indrets quasi rurals que existeix a Palma. «Fas una feinada, pagues els imposts i els politics te fan aquestes filigranes per damunt que t'omplen els collons, i xerrant amb bon mallorquí: jo ja els tenc plens», comenta indignat Pau Sastre, veí de la zona. «Han vist que això pot donar molts de diners i supòs que hi ha molta gent interessada a guanyar-los», insinua una altra veïna, enfadada.

També l'Església està alarmada amb l'amenaça urbanística a les vores del recinte del Monestir. Fins i tot el Consell Arxiprestal de Pastoral de Palma ha donat suport a la reivindicació dels veïns, i com diu mossèn Joan Francesc March, encarregat de la biblioteca del Monestir, «o pensen que nosaltres som beneits, o bé són una gent amb molt poca cultura. Tenim l'obligació moral de defensar la zona, perquè això és defensar Mallorca», comenta.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris