algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

PSM i EU qualifiquen d'«incoherent» la proposta nacionalista de Matas

UM vol avanços en cessió de competències mentre es canvia l'Estatut

Com avançà ahir aquest diari, Matas defensarà la inclusió del terme «nacionalitat històrica» a la reforma de l'Estatut de Autonomia que el Govern impulsarà per setembre a fi d'aconseguir el suport dels grups nacionalistes. Pere Sampol, portaveu del grup parlamentari del PSM, valorà de manera positiva la reforma, si bé va descriure l'anunci de Matas com una «incoherència ideològica supina».

«Sospit que les Illes Balears s'estan utilitzant com un ariet per trencar les reivindicacions de Catalunya i d'Euskadi. Matas, una vegada més, pot estar fent la feina bruta del PP... No s'ha d'oblidar el discurs que mantingué el president fa dos mesos quan el PSM presentà una moció parlamentària en la qual defensàvem el terme 'nacionalitat' i el PP hi votà en contra. O quan, fa un any, en la conferència del Club Siglo XXI va mirar de complaure tot Madrid i renegà de l'autonomia. El seu discurs em sembla d'una incoherència ideològica supina, encara que lògicament m'estim més l'actual», afirmà. Quant a la creació de la policia autonòmica, Sampol reconegué que «és la necessitat principal que tenim i demana un finançament adequat. Ara veurem si acaba com Educació o Sanitat».

Miquel Rosselló, coordinador general d'Esquerra Unida, es mostrà també escèptic sobre el canvi de discurs de Matas: «Sense cap dubte és incoherent». Rosselló afirmà que el seu partit aposta per un increment de la quota de poder, encara que no entén l'«obsessió» de Matas per treure de l'àmbit parlamentari la redacció del primer esborrany de la reforma. «El curs normal és el Parlament perquè hi tenguin cabuda tots els partits. No el Govern ni invents com el comitè de savis», afirmà. Quant a la policia autonòmica, manifestà: «Proposàrem la creació de la policia autonòmica quan Rodríguez s'inventà això que en diu policia turística i llavors ens digueren que no era viable».

Bartomeu Vicens, secretari de l'Executiva d'UM, afirmà que aproven la proposta: «Nosaltres fa anys que apostam per l'autogovern».

El raonament d'UM va ser clar: «El procés és llarg i no volem perdre gens ni mica de temps. Mentre a'allargui la reforma de l'Estatut hem d'aconseguir la cessió de competències en matèria de Justícia, policia autonòmica, Agència Tributària, gestió de ports i aeroports i ordenació de costes i litoral».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris