nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
15°

Reis Fontanals: «El sistema de proveïment d'aigua a la Palma del segle XIV era únic»

L'arxivera analitza la importància de la síquia de la Vila

PAULA PASCUAL. Palma.
«El sistema de proveïment d'aigua de Ciutat de Mallorca durant el segle XIV va ser un fet extraordinari. En cap altra ciutat de l'època medieval d'arreu el món no arribava aigua dins les cases. Es tractava d'una xarxa de canalitzacions complexa i sofisticada, massa i tot per a la seva època».

Així ho sosté Reis Fontanals, que amb L'aigua a Ciutat de Mallorca. La síquia de la Vila al segle XIV, editat per Lleonard Muntaner en la col·lecció Refaubetx, aprofundeix en aquest tema i ens mostra, a través de l'estudi deCòdex Sagarriga (1381-1385), tota la problemàtica que suscità el complex sistema de subministrament d'aigua potable per barriades, fonts públiques, cases i horts.

Està ben estudiat que foren els musulmans els qui crearen el sistema d'abastament d'aigua a Palma a través de la síquia de la Vila. Però se sap ben poc dels conflictes que aquest mètode provocà als repobladors catalans després de la conquesta.

L'anomenada síquia de la Vila conduïa l'aigua potable fins a la Ciutat de Mallorca i va ser, des dels primers anys de conolització catalana, motiu de greus disputes. Això va propiciar diferents convenis que pretenien posar un poc d'ordre en la distribució de l'aigua entre els qui hi demanaven algun dret. El més important d'aquests convenis va ser l'esmentat Còdex Sagarriga.

Es produïen moltes actuacions fraudulentes en la gestió i en l'ús d'aquesta canalització, però és evident que els problemes sorgiren, en gran part, per la interferència reial. Els monarques foren els principals responsables de l'augment del nombre d'usuaris per sobre de la capacitat de la síquia, ja que per recompensar favors atorgaven concessions de drets d'aigua.

Pere III, més conegut pel sobrenom del Cerimoniós, va ser qui demanà al governador de Mallorca, Francesc Sagarriga, la revisió de la xarxa d'abastament. Ell n'era el darrer usuari i al seu palau, l'Almudaina, sempre hi faltava aigua.

L'anàlisi dels drets d'ús d'aquest bé en eCòdex Sagarriga, realitzada per Reis Fontanals, descriu la composició social dels habitants de Palma durant la segona meitat del segle XIV. I és que parla dels oficis i les ocupacions dels receptors de l'aigua. Així mateix, descriu com eren els seus habitatges i a quin estament social pertanyien.

Encara que no tothom gaudia del dret de disposar d'aigua a casa seva, l'antiga Palma va ser una ciutat on no tan sols l'Església o alguns nobles tenien accés a tal prerrogativa. Resulta sorprenent que el grup que més aigua rebia fos el dels artesans i els menestrals, seguit dels juristes, els eclesiàstics i la noblesa i, per acabar, els jueus i els mercaders.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris