algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

L'OCB exigeix a Matas que tripliqui el pressupost en política lingüística

L'entitat recull 20.000 firmes per una IB3 «independent i en català»

L'Obra Cultural Balear (OCB) valorà ahir el primer any de Govern de Jaume Matas. «Inactiva i inoperant» foren els dos qualificatius que el president de l'entitat, Sebastià Frau, utilitzà per definir la política lingüístia de l'executiu. I és que les «rebaixes» aplicades per la direcció general que intenta coordinar Miquel Melià subleven els col·lectius que defensen la «normalitat» de llengua pròpia de les Illes. En aquest sentit Frau criticà el decreixement del 30 per cent del pressupost dedicat a la promoció i regulació de l'ús del català; la paulatina pèrdua d'importància del nivell de català a l'hora d'accedir a l'administració pública; o l'exoneració del coneixement d'aquest idioma pels funcionaris de més de 50 anys.

Una vegada exposada la crítica l'OCB proposa i exigeix. Frau demana un pla d'acció per «recuperar el terreny perdut» que passaria, entre altres mesures, per triplicar el pressupost de la direcció general de política lingüística; per elaborar una estratègia d'integració lingüística per als nouvinguts, tant escolars com adults; i, abans de tot, realitzar uns estudis estadístics dels usos lingüístics.

IRL i Voltor
Després de lamentar la irreversibilitat de la sortida de Balears del Ramon Llull, els responsables de l'OCB manifestaren la intenció d'integrar-se, juntament amb altres entitats socials, a l'Institut d'Estudis Baleàrics que vol refundar el Govern. Així mateix Ferran Gomila, confia que, dins el marc de col·laboració audiovisual entre Govern i Generalitat, l'associació Voltor -que ell mateix presideix- «tindrà un paper, almenys consultiu».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris