algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
16°

L'ús d'internet i de programes amb errors dispara l'expansió dels virus

El software lliure permet millorar l'aparell immunològic dels ordinadors

Els usuaris d'ordinadors de les Balears no són una excepció. El món està vivint una proliferació de virus desconeguda fins ara. Les accions judicials contra els seus creadors i la protecció que ofereixen els programes antivirus han estat incapaces d'impedir que any rere any augmenti el nombre de víctimes d'aquests arxius. Un dels problemes per eradicar les «epidèmies» és que, a l'igual que els virus que afecten els éssers vius, tenen el do d'aconseguir ser mutables i que el «cep de la vacuna» que un any et protegia, quan el virus ha mutat ja no serveix de res.

L'origen dels virus és incert, però el que se sap és que internet ha servit de «brou de cultiu» per a aquests arxius i perquè circulin d'una manera més ràpida i «eficaç» d'ordinador a ordinador. Abans de la xarxa n'hi havia prou de fer una revisió amb un disquet per impedir la infecció. Ara, tot s'ha complicat. Tanmateix, també han sorgit, o millor dit s'han popularitzat, noves fórmules per lluitar contra els virus. Segons explica el catedràtic d'Informàtica de la UIB Llorenç Valverde, «per lluitar contra els virus de moment tan sols s'han aplicat generalment dues línies. D'una banda, s'han fet servir els programes antivirus, que no sempre han estat eficaços. Per una altra, s'han perseguit els creadors, que és una bona mesura».

Tanmateix, el catedràtic defensa una línia pràcticament inexplorada. «S'ha d'encalçar els creadors. S'ha d'exigir als fabricants que el teu producte sigui de qualitat. Ningú no acceptaria un cotxe que tingués un fre que no respongués i no es pot acceptar un programa que pugui ser contaminat per un virus», afegeix Valverde.

Per això, el catedràtic d'Informàtica proposa que es realitzi «un control de qualitat permanent als programes de les empreses de software privatiu, aquelles que et fan pagar per la llicència». Valverde adverteix que, en cas contrari, «qualsevol indocumentat pot aprofitar qualsevol punt feble d'un programari per crear un virus i deixar cap per vall mig món, com va passar amb el virus 'I love you'».

Ara bé, més enllà d'estar a l'espera que arribi aquest control de qualitat, Valverde opta per una solució alexandrina i proposa «no fer servir ni Windows ni Outlook». «El software lliure és més efectiu contra els viurs perquè et permet corregir els punts febles sense necessitat d'haver de demanar permís al creador», conclou.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris