algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
14°

El Consell construirà la incineradora de residus animals, que costarà 11 milions

La falta d'acord amb el Govern obliga la institució a iniciar les obres per setembre


El Consell farà pel seu compte les obres de construcció de la incineradora de residus animals i sanitaris de les Illes. Davant la impossibilitat d'arribar a un acord amb el Govern perquè sigui l'Executiu que financi les obres, el Consell construirà la planta i afrontarà en solitari els 10,8 milions d'euros (uns 1.800 milions de pessetes) que costarà. Aquesta infraestructura va quedar pendent després de l'aprovació del pla director de residus, en espera de les possibles negociacions que havien d'establir-se amb el Govern per veure qui se'n feia càrrec. En plena negociació va esclatar la crisi de les vaques boges, que va posar de manifest la necessitat de tenir una planta d'aquestes característiques.

Però els problemes van tornar a sorgir a l'hora de cercar finançament. Seguint els criteris de la Unió Europea, que estipulen que qui contamina paga, el Consell considerava que els ramaders, com a productors dels residus animals, s'hi havien d'implicar econòmicament. Tanmateix, tant el conseller d'Agricultura del Pacte de Progrés, Mateu Morro, com l'actual titular del departament, Margalida Moner, s'han mostrat en contra que els ramaders paguin una taxa per l'eliminació dels residus. Per tant, de moment el Consell ha decidit assumir la construcció d'aquesta planta sense tenir molt clar d'on sortirà el finançament posteriorment. El director insular de Residus del Consell, Guillem Riera, va explicar que la institució insular rebrà 5,4 milions d'euros per construir aquesta instal·lació, procedents dels Fons de Cohesió. Pel que fa als 5,4 milions d'euros restants, el Consell és partidari de cobrar una taxa als ramaders.

El Consell reconeix que no disposa de dades certes sobre la quantitat de residus d'aquest tipus que es produeixen a l'any a Mallorca. Tanmateix, les estimacions del Consell apunten que la planta podrà arribar a tractar unes 11.000 tones a l'any, dels quals 8.000 corresponen a animals morts i la resta, a residus procedents d'escorxadors. Quant als residus sanitaris, a Mallorca no n'hi ha cap planta de tractament i s'han d'enviar a la Península després de sotmetre'ls a un procés d'autoclau per eliminar els elements tòxics. La planta, per tant, podrà cremar les més de 3.000 tones anuals de residus sanitaris, si bé haurà d'enviar a la Península els residus infecciosos.

Son Reus
La incineradora de residus animals i sanitaris es construirà a la zona de Son Reus, segons explicà el director insular de Residus del Consell, Guillem Riera. No es preveuen problemes amb Cort sobre els terrenys, perquè el pla director de residus ja dibuixa una zona on ubicar la planta. Aquesta també generarà cendres i escòries, que es tiraran al dipòsit de seguretat que ja existeix actualment.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris