muy nuboso
  • Màx: 12°
  • Mín:
10°

L'elevat endeutament de les famílies amenaça la marxa de l'economia a les Balears

Per cada euro estalviat, les llars en deuen 1'68 als bancs o caixes

De gener a març, per cada euro dipositat en bancs o caixes, les famílies de Balears en devien 1'68 a les entitats financeres. El baix interès dels préstecs i l'elevat preu de l'habitatge han anat hipotecant les llars fins a tal punt que els experts ho qualifiquen de situació «delicada» i alerten que fins i tot «podria arribar a frenar l'economia». Segons un informe elaborat pel Centre de Recerca Econòmica -CRE- de Sa Nostra i la UIB, l'endeutament de les economies familiars supera amb escreix la capacitat d'estalvi i, en conseqüència, posa en perill l'evolució del consum intern, un dels principals motors de l'economia. El director del CRE, Antoni Riera, advertí que «si les obligacions de les llars balears amb les entitats financeres continuen creixent, a mitjan termini podrien suposar un greu problema».

En aquest sentit, Riera recorda que actualment el consum intern «evoluciona harmonitzat amb el nostre PIB -1'1% en el segon semestre de 2004, dues dècimes menys que d'abril a juny- i, per tant, presenta una situació igualment preocupant, fràgil i vulnerable». Així, la taxa d'estalvi per sectors institucionals (veure gràfic adjunt) va mostrar, tant per a les famílies com per a les empreses, un comportament descendent, ja que se situà en registres per sota, tot i que similars, dels dels exercicis passats, amb un 13'2% i un 7'4% respectivament. D'altra banda, les administracions públiques van presentar una tendència ascendent (21'1%), palesant una creixent capacitat estalviadora.

Malgrat això, la taxa d'estalvi de l'economia balear «s'ha mantingut estable els darrers anys i el seu nivell és suficient, perquè permet més que cobrir la inversió de l'Arxipèlag», explicà Riera. D'aquesta manera, l'economia de les Balears «mostra una capacitat de finançament molt per sobre de la mitjana de l'Estat».

Tal com mostra el gràfic 'Taxa d'estalvi a les Balears', la tendència va ser a l'alça en aquests darrers anys, fet que constrastà amb la desacceleració del creixement econòmic. Així, s'ha de dir que l'evolució del sector públic va ser un factor decisiu que compensà la caiguda de l'estalvi privat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris