algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
11°

El pagament d'un euro per visita mèdica obre el debat en el sector

Castillo critica la iniciativa i proposa altres vies de finançament

C. ROIG.Palma.
L'anunci de la Generalitat de Catalunya sobre la possibilitat d'implantar el pagament d'un euro per cada visita mèdica ha obert aquest debat en el sector durant els darrers dies. Des del Govern balear, la consellera de Salut i Consum de l'Executiu, Aina Castillo, es desmarcà tot d'una d'aquesta iniciativa i es mostrà «totalment en contra que els ciutadans hagin de pagar per les visites mèdiques», tot i que aquest sistema suposaria una injecció de fons de 16 milions d'euros corresponents als 16 milions de consultes que ateses per la Sanitat balear durant l'any passat. Castillo precisà «hi ha altres vies per reduir el dèficit sanitari», entre les quals destacà el desenvolupament del Fons de Cohesió.

Per la seva banda, el secretari general del Sindicat Mèdic de les Illes Balears, Isidro Torres, matisà que «parlar del sistema de copagament sense un pacte en l'àmbit estatal de les dues forces majoritàries no serveix per a res». I és que, segons el responsable sindical, «és necessari aportar més fons a la Sanitat pública per mantenir la seva qualitat, però si els partits no arriben a un consens i deixen d'aixafar-se les propostes els uns als altres, no té gens de sentit». El Col·legi de Metges de les Illes Balears, a través del seu president, Enrique Sala, veu la fórmula de copagament «com una via de conscienciació que la Sanitat suposa un cost, més que com un sistema de recaptació de fons».

Segons el seu parer, «és evident que la Sanitat pública necessita més ingressos i amb molts de matisos aquest sistema podria tenir cabuda», precisà. Sala explicà que s'hauria d'establir la quantitat d'aquesta taxa i quines són les persones que l'haurien de pagar i quines en quedarien exemptes.

En qualsevol cas, el president dels facultatius illencs considera que la primera passa per mantenir la qualitat de l'assistència mèdica «és aportar més doblers a la Sanitat i menys a altres àrees que la societat pot assumir».

El sindicat d'infermeria Satse es mostrà en contra de l'aplicació del copagament. Així, qualificà d'«inacceptable que la mala gestió dels recursos l'hagin de pagar els ciutadans». El secretari d'Imatge, Premsa i Comunicació de la central a les Balears, Sergio Tortosa, censurà tant la proposta de la consellera de Sanitat de la Generalitat de Catalunya, Marina Geli, com l'actitud del secretari d'Estat d'Hisenda, Miguel Àngel Fernández, que presenta l'opció com a altrenativa per pal·liar el dèficit sanitari.

Segons Satse, que els ciutadans hagin de pagar per les seves consultes mèdiques «atempta contra l'equitat i la solidaritat del sistema sanitari i contra l'Estat del benestar.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris