algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
18°

Les llars formades per una persona que viu tota sola ja són majoritàries a Palma

Més de 42.000 «famílies» opten per aquest model, superant les constituïdes per parelles


Fins no fa gaire, Mallorca ha estat una societat tradicional. Però els nous models socials han arribat, fins i tot, a les famílies. A Palma ja es viu un fenomen que s'ha estès per tot el món occidental: la proliferació de llars formades per una sola persona. Ara com ara són les més nombroses a la capital balear, superant de llarg les constituïdes per parelles o per unitats de convivència pluripersonals -de tres o més membres.

El model tradicional de família està en crisi, o almenys es qüestiona, i molts de ciutadans ja han optat per altres fórmules de convivència. En aquest sentit els sociòlegs han definit una nova societat, que és sobretot urbana i formada de manera majoritària per llars d'una sola persona, i l'han anomenada «la multitud solitària».

A Palma en concret el 29'40% de la població viu tota sola, segons dades obtingudes del padró d'habitants de Cort el dia 1 de gener del 2004. Aquest percentatge suposa que 42.317 persones no comparteixen casa seva amb ningú més. Així mateix, aquest model s'incrementa a un ritme que supera el 6% anual, és a dir per sobre del creixement poblacional que Palma registra.

Aquestes xifres demostren que les famílies unipersonals superen les formades per parelles, no necessàriament «de fet» o matrimonis, sinó també d'amics. Precisament, les llars amb dos integrants representen el 24'51 per cent del total, és a dir fins a 35.280. Amb totes aquestes dades tenim que la majoria de les llars de Palma (un 53'91 per cent) són formades per una o per dues persones.

Respecte del perfil de la gent que viu tota sola, lluny de correspondre de manera majoritària a majors de 65 anys que han enviudat i que tenen el fill o fills casats, es refereix a persones d'entre 18 i 65 anys. De fet, l'1 de gener del 2004 tan sols 13.137 llars del total de formades per un sol membre corresponien a les de ciutadans majors de 65 anys. La resta, 29.180 (el 68'96 per cent) era constituïda per gent jove, divorciats, viudos «precoços» o senzillament fadrins sense parella o que no hi volen conviure.

D'aquesta manera, el creixement de la població menor de 65 anys que viu tota sola a Palma supera de llarg el de la gent gran que acaba en aquesta situació. De les 2.452 noves llars formades per un sol integrant durant el 2003, 113 (un 4'6 per cent) corresponien a gent d'edat, mentre que la resta eren persones menors de 65 anys.

Quant als models de família més tradicionals -la constituïda per una parella i dos fills, per exemple- són de ver minoritaris ja que tots els nuclis de convivència formats per quatre persones juntes sumen el 16'60%, quasi 24.000.

Ara bé, això no impedeix que existeixi gran nombre de llars (gairebé unes 15.000) integrades per cinc o més persones, per arribar en casos extrems a la vintena de ciutadans que comparteixen habitatge. Aquest és el cas dels immigrants extracomunitaris nouvinguts que cerquen un allotjament econòmic, compartint habitacions, o que han estat convidats per la seva família o pels amics a viure davall un mateix sostre.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris