algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
18°

Un grup d'investigadors de la UIB elabora un complement vitamínic fet d'ametla i taronja

La beguda aportarà les vitamines C i E, necessàries davant un desgast causat per l'activitat esportiva

C.R./ E.P.Palma.
Un grup de recerca en nutrició comunitària i estrès oxidatiu de la UIB ha elaborat un suplement vitamínic per pal·liar les situacions d'estrès oxidatiu provocat per una intensa activitat física. El complement és una beguda elaborada a base d'ametla i de taronja i té com a objectiu aportar les vitamines C i E, necessàries per a la potenciació de les defenses de l'organisme.

Antoni Pons, professor de bioquímica i biologia molecular, i Josep Antoni Tur, professor de fisiologia, encapçalen l'equip que ha estudiat la necessitat d'ingesta de substàncies antioxidants, com les vitamines C i E, per potenciar les defenses de l'organisme en situacions d'estrès oxidatiu. Aquest fenomen fisiològic es produeix quan, a conseqüència de la pràctica esportiva, puja en l'organisme el nombre d'espècies reactives d'oxigen (ROS).

Aquestes substàncies poden provocar patologies ben diverses com les malalties cardiovasculars, cataractes als ulls o alguns tipus de càncer, com ara el de còlon.

L'informe dels experts de la UIB mostra que «és una mala pràctica» prendre massa vitamines, ja que «malacostumen l'organisme i aquest perd capacitat de reaccionar per si mateix». Pons matisà que no es tracta «de consumir-ne com més millor, sinó de trobar-ne la dosi adequada, que serà diferent per a cada persona i per a cada activitat esportiva».

Els especialistes han estudiat la manera d'aconseguir un equilibri oxidatiu saludable a través de la ingesta de vitamines. «No interessa eliminar del tot les ROS perquè, si bé causen molts de problemes, són essencials per regular algunes funcions cel·lulars», precisà Pons. L'investigador afegí que «és bo per a l'organisme una situació d'equilibri: fabricar certs nivells de ROS per tenir una resposta cel·lular adequada, però sense sobrepassar en cap cas uns nivells de seguretat».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris