algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Partits i entitats critiquen la retallada d'ajuts lingüístics als ajuntaments

L'Executiu balear hi invertirà un terç menys que el Pacte de Progrés

La retallada d'un terç dels ajuts als ajuntaments per a normalització lingüística respecte de les subvencions que hi destinava el Pacte de Progrés ha provocat una allau de crítiques per part dels partits polítics, entitats i col·lectius de defensa de la llengua catalana.

Un dels primers a mostrar la seva disconformitat va ser l'Obra Cultural Balear (OCB), que exigí al Govern que «tripliqui de manera immediata el pressupost del Pla Coordinador de Normalització Lingüística 2004 (PCNL). A més, la institució dirigida per Sebastià Frau va demanar a l'Executiu autonòmic que deixi de «falsejar d'una vegada per totes la realitat sociolingüística de les Illes Balears, ja que les darreres dades oficials difoses demostren que augmenta la població que no entén el català i que continua baixant l'ús social de la llengua».

L'OCB considera que el Govern ha de capgirar «aquesta situació de reculament mitjançant mesures polítiques dirigides a fomentar i a implantar el coneixement de l'ús del català a l'Administració pública, a l'àmbit interpersonal, entre els nouvinguts i en els sectors econòmics».

El portaveu de Joves de Mallorca per la Llengua, Pep Bernat Sánchez, va valorar molt negativament el procés i acusà el Govern d'«anar fent petits retrocessos en el procés de normalització lingüística». En aquest sentit, Sánchez va instar l'Executiu a continuar amb el procés normalitzador i a donar-hi un «nou impuls».

El secretari general del PSM, Pere Sampol, assegurà que aquesta mesura «és una més dins la línia política del PP». Pel responsable polític, «des del PP no han fet més que llançar missatges concrets contra la llengua catalana», que han quedat en ocasions «en simples anuncis, amb els efectes negatius que això comporta, i d'altres en retallades pressupostàries».

El PSIB també va voler expressar el seu malestar en boca del diputat Andreu Crespí, qui considerà que «en aquests moments no es dóna cap situació per fer una retallada d'aquest tipus». En la mateixa línia, el socialista precisà que l'arribada de població immigrant a les nostres illes «suposa una gran tasca d'integració que requereix un important esforç econòmic». Crespí anuncià que el seu grup prendrà mesures parlamentàries en iniciar-se el curs polític el mes de setembre.

La polèmica va esclatar després que el director general de Política Lingüística, Miquel Melià, presentàs dijous el Pla Coordinador de Política Lingüística, en el qual es preveu una retallada de 112.000 euros respecte de l'aportació del Pacte de Progrés.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris