nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín:
11°

La Caeb preveu que l'economia balear creixarà enguany un 2%

Tot i això, des de la patronal afirmen que cap sector motriu no necessita «reconvertir»

La Caeb ha estat la darrera institució que ha formulat la seva predicció sobre l'evolució econòmica de les Illes. La Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears pronostica per al 2004 un creixement «moderat» entorn d'un «desitjable» 2%. Tot i això, el president de la patronal, Josep Oliver, descartà la necessitat d'una «reconversió total» de cap segment de l'economia i demanà «prudència» a l'hora d'afirmar que el model turístic s'ha «exhaurit».

Oliver, acompanyat per la gerent de la Caeb, Isabel Guitart, i pel cap d'estudis econòmics de l'entitat, Vicenç Tur, presentà ahir l'informe de conjuntura referent al primer semestre del 2004. De l'estudi se'n desprèn que «l'economia balear, després de dos anys d'estancament arran de la crisi de l'11-S, creix de gener a juny de manera moderada (1'2%) per la lleugera millora de l'entorn econòmic europeu i del sector serveis». Quant als pròxims sis mesos, «tot dependrà que millori o no l'activitat turística».

L'avaluació de la Caeb per al conjunt de sectors balears durant el 2004, amb un creixement entre l'1'5 i el 2%, coincideix amb la formulada divendres de la setmana passada pel Centre de Recerca Econòmica -CRE- de Sa Nostra i per la UIB. Ambdues estimacions es distancien de la projectada pel Govern, que fixa un PIB per enguany d'entre l'1'4 i l'1'7%.

La patronal preveu que el sector de serveis, amb un increment de l'1'3% el primer semestre, continuarà sent el motor de l'economia. La construcció i la indústria continuen estancades en un 0'9 i un 0'5%, respectivament.

Tot i això, mentre que el CRE i el Govern assenyalen la situació «preocupant» o «fràgil i delicada» de l'economia, la Caeb nega que s'hagi estancat i n'espera una «evolució moderada». Oliver afirmà que «les Balears van pel camí de la recuperació. No hi veim ni atonia ni desacceleració, tan sols un creixement moderat». Sobre el model turístic, el president de la patronal balear insistí que «és vigent, tot i que es pot millorar, però en cap cas no ha quedat obsolet».

Segons les dades de conjuntura de la patronal, Mallorca du el pes del creixement econòmic, mentre que Menorca i les Pitiüses es troben gairebé estancades, amb un PIB del 0'2% el primer semestre, per una evolució dolenta del turisme.

Aquest sector «estabilitza el nivell d'activitat» amb una alça del 0'7% en l'arribada de visitants, tot i la caiguda d'un 5'7% quant a pernoctacions en hotels. L'informe avisa que els ingressos per turisme «registren un augment moderat».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris