algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Zapatero assegura a Matas que farà complir els acords d'Aznar

Els dos presidents es reuneixen en un ambient cordial al palau de la Moncloa

R.GALLEGO. Enviat especial a Madrid.
El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, rebé ahir el cap de l'Executiu balear, Jaume Matas, a la Moncloa. En un clima de cordialitat ambdós mandataris repassaren el paquet de reivindicacions de les Balears a l'Estat.

Sense arribar a grans conclusions, Rodríguez Zapatero es comprometé a complir els acords a què l'Executiu de José María Aznar va arribar amb les Illes Balears i a desenvolupar aspectes oblidats per Madrid durant molts d'anys.

Els acords esmentats són el ja conegut Conveni de carreteres, el Conveni de litoral, el finançament per a l'exacució d'obres hidràuliques d'interès general, el cofinançament de diverses actuacions en matèria de regadiu, un conveni per a la construcció de centres de servei social per a gent gran i discapacitats i un conveni amb el Ministeri de Ciència i Tecnologia per al desenvolupament de la societat de la informació «España.es» i la connexió via gasoducte de la Península i les Illes. Tot plegat suposa una inversió estatal que supera els mil milions d'euros.

Quant a les carreteres, Zapatero reiterà les manifestacions de la ministra de Foment, Magdalena Àlvarez. I és que Madrid es compromet a respectar el Conveni sempre que es revissin els traçats dels projectes actuals amb criteris de sostenibilitat. En matèria energètica, l'inquilí de la Moncloa confirmà que a Madrid posarà tots els mitjans perquè el gasoducte sigui una realitat el 2007 i perquè després també arribi el cable elèctric.

Així mateix, Zapatero confirmà que dedicarà un apartat del Pla d'Habitatge estatal als territoris autònoms, sense especificar-ne res mes. Un altre punt del qual tractaren els dos mandataris en una hora i mitja de reunió va ser la transferència de les competències de Justícia. El president espanyol no en fixà terminis, però es comprometé a impulsar-les, de la mateixa manera que en el cas de l'Institut Nacional de la Marina.

L'harmonia entre Matas i Zapatero es veié distorsionada quan tocà parlar del model d'Estat i en concret de les reformes de l'Estatut d'Autonomia. El president de l'Executiu balear mostrà el seu desacord amb el sistema impulsat per Madrid. Després d'advertir que l'encetament de les reformes estatutàries no era necessari en aquests moments, Matas avisà que el mètode elegit pel Govern espanyol pot fracassar.

Davant dels mitjans estatals, el responsable autonòmic reiterà que les Balears no renuncien a res i que volen tenir les mateixes aspiracions que la resta de comunitats, amb l'únic límit de la Constitució espanyola.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris