algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 10°
17°

Richard Stallman defensà ahir a ultrança la llibertat informàtica

'Ningú no entén que una empresa pugui vendre llicències de receptes'

LL.L./LL.P.Palma/Inca.
Richard Stallman (1953, Manhattan) és el fundador del moviment «Programari lliure», del projecte GNU, i inventor de la llicència lliure «copylefty», en contraposició de la «copyright»; tot això amb la intenció de mantenir un esperit de col·laboració entre investigadors per a l'intercanvi d'informació i de coneixements. Ahir va ser a la Universitat de les Illes Balears (UIB) convidat pel Departament d'Informàtica, al capdavant del qual hi són Llorenç Valverde i Ricardo Galli, i pel Consell Insular de Mallorca (CIM), entitat que ja està aplicant el programari lliure en alguns dels seus usos quotidians.

Darrere l'informàtic Stallman s'amaga un filòsof, un revolucionari amb unes bases ètiques i humanistes ben fermes i que està més preocupat per difondre el seu coneixement i fins i tot per una bossa d'ametles garrapinyades, que no pels doblers que podria guanyar en multinacionals com Microsoft.

Ahir Stallman va evangelitzar Mallorca amb frases com «la missió de la ciència i de la tècnica és generar informació útil per a tot el món i, per tant, amagar aquesta informació és immoral i contrari a l'ètica». De fet, amb aquest objectiu va fundar el programari lliure, que permet «crear programes informàtics en els quals l'usuari és lliure per emprar-los, per conèixer quins són els seus codis font, modificar-los i distribuir-los o publicar-los lliurement en la nova versió».

Precisament, aquest novaiorquès amant de la llibertat assegurava ahir que el programari lliure «proporciona avantatges a tot el món, no només als professionals de la informàtica. Es tracta d'una qüestió de llibertats; de poder compartir els teus coneixements amb el proïsme. El programari no lliure acaba amb la solidaritat social. Imagina't el mateix amb les receptes de cuina. Ningú no entendria que unes empreses venguessin receptes amb llicència i impedissin després modificar-les i compartir-les. Ni que et perseguís la llei per això».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris