algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 13°
13°

La taxa d'universitaris ocupats s'allunya de la mitjana estatal

Durant la dècada dels noranta la tendència s'ha incrementat

Entre el 1990 i el 2000, les Illes Balears augmentaren la seva distància en relació a la mitjana estatal d'universitaris ocupats i se n'allunyaren de manera notable, segons l'estudi Ocupació i nivells educatius de les comunitats autònomes realitzat per l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques i Bancaja.

Una tendència idèntica s'observa respecte de la població ocupada amb estudis no obligatoris.

Així mateix, l'estudi remarca que la nostra comunitat autònoma és de les que menys ha incrementat el nombre de persones amb estudis obligatoris.

Com és sabut, durant la dècada dels noranta les Illes Balears, juntament amb Canàries, han liderat les taxes de creació de llocs de feina. No obstant això, els que s'han creat no es caracteritzen per requerir molta qualificació dels assalariats.

Aquest fet, entre d'altres raons, ha provocat que els salaris de la comunitat autònoma -i, per tant, les pensions- siguin també els més baixos de l'Estat.

L'estudi posa en relleu que un dels elements distintius del mercat laboral de la darrera dècada ha estat l'espectacular increment de l'ocupació.

De la mateixa manera, la població ocupada a nivell estatal ha incrementat considerablement el període, fins al punt que la proporció de treballadors amb estudis postobligatoris s'aproxima a la meitat del conjunt dels treballadors.

Tot i això, l'informe remarca que el creixement de l'ocupació i les millores educatives s'han produït de manera molt desigual entre les diferents comunitats autònomes.

Així, les Balears, a pesar de la bonança econòmica, no han remuntat la tendència que les situava a la cua en relació al capital humà.

Aquesta característica es correlaciona amb el fet que el mercat laboral illenc presenti elevats índexs de temporalitat i de precarietat.

La conjuntura econòmica i turística ha mantingut damunt la taula el debat sobre la necessitat de canviar el model de desenvolupament davant la demanda d'una major qualitat en els serveis impossible d'oferir sense més qualificació de la mà d'obra ocupada.

Un i altre extrem -oferta de serveis i qualificació exigida- es donen la mà i no es poden deslligar a l'hora de cercar solucions raonables.

En les reunions dels agents socials convocades pel Govern balear, aquesta serà segurament una de les qüestions que seran posades en evidència pels assistents.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris