nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

El jaciment de l'Hospitalet Vell recupera l'esplendor del passat

El projecte de restauració conclou aquest estiu amb èxit

SÍLVIA VENEGAS.
El mes de juliol del 2002 començà el projecte de recuperació de l'Hospitalet Vell per part del Museu de Manacor amb l'ajuda del Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Manacor. Ara, tres estius després, les tasques d'excavació han deixat al descobert un dels jaciments prehistòrics més importants de Mallorca.

Magdalena Salas, directora del Museu de Manacor, i Margalida Munar, arqueòloga, encarregades d'aquest projecte, estan satisfetes de la feina realitzada. «L'objectiu amb el qual començàrem a treballar era consolidar les estructures del jaciment, excavades durant els anys 70 i 80 pel Museu de Mallorca». Això s'ha aconseguit i ara les persones interessades poden visitar de manera gratuïta l'Hospitalet Vell, al km 11 de la carretera entre Manacor i Cales de Mallorca.

Els voluntaris han estat imprescindibles en la recuperació. Durant tres estius, molts de joves han ajudat a desenterrar aquest racó del passat de Mallorca. Aquest mes hi participen 37 voluntaris i l'arqueòleg Damià Pons. La major part de col·laboradors desinteressats viu a la comarca de Manacor i tenen entre 15 i 18 anys. Segons Magdalena Salas, «els agrada la història». La jornada al jaciment comença a les vuit del matí i finalitza a la una i mitja.

El poblat de l'Hospitalet Vell té dues zones diferenciades, una de navetes construïdes entre el 1800 i el 1500 aC i una altra del segle III aC. L'àrea més antiga s'està excavant en aquesta darrera fase del pla de recuperació, que també inclou la instal·lació de cartells amb indicadors per als futurs visitants. El recorregut comença per la zona talaiòtica, on es troben les estructures netejades i consolidades durant els dos primers anys de projecte. La primera aturada correspon a unes habitacions amb un mur alt. Segons Munar, «els talaiòtics foren els primers destructors de navetes, aprofitaven la pedra de les antigues edificacions per aixecar les seves cases».

La segona aturada mostra un talaiot de planta quadrada que conserva la columna mediterrània central i la coberta de grans lloses de pedra, amb habitacions adossades. L'experta afegeix que «és l'únic element d'aquest tipus a Mallorca que conserva la coberta; els arqueòlegs creuen que era un talaiot de dues altures i el sòtil seria el sòl de la segona planta».

La tasca de tres anys de molts de voluntaris davall el sol del juliol mallorquí ha aconseguit que les pedres del poblat de l'Hospitalet Vell tornin on eren feia segles. El projecte, que culminarà aquest estiu, ha tret de l'oblit estructures que romanien amagades o esbucades. Però encara resten feines pendents, com afirmen Margalida Munar i Magdalena Salas: «Encara queda part del poblat per excavar, però no tenim un pla d'actuació clar per continuar amb les tasques».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris