muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
14°

Una quarta part dels nascuts a les Illes Balears no sap expressar-se en català

Tan sols un 40 per cent dels vinguts d'altres comunitats té aquesta competència

Una quarta part dels ciutadans nascuts a les Illes Balears no sap parlar en català, una proporció que es reparteix de manera prou homogènia a les tres illes i que, en el cas de Palma, arriba quasi a una tercera part (27,8%).

Segons aquestes dades, provinents del cens de població del 2001, entre els ciutadans d'origen illenc, a Mallorca el 25,47% no és capaç d'expressar-se en la llengua pròpia de la comunitat autònoma; un 25,88% a les Pitiüses; i un 17,7% a Menorca.

El domini oral del català no es pot prendre, doncs, com a indicatiu absolut de l'origen dels ciutadans, ja que entre els provinents d'altres territoris n'hi que tenen aquesta destresa. En tot cas, però, la seva proporció, llevat d'a la balear menor, no supera mai el 50%.

Tans sols un 40,12% dels nascuts en altres comunitats autònomes saben parlar en català, mentre que la proporció entre els ciutadans d'origen estranger es redueix al 21,7%. Si es descompten les persones de nacionalitat espanyola, però nascudes a l'àmbit lingüístic català, la proporció de nous mallorquins amb domini de la llengua pròpia es redueix fins al 34%.

El nivell d'integració més baix dels nouvinguts s'observa a Palma, on la xifra és sis punts per sota de la constatada a la comunitat autònoma. Com era d'esperar, el nivell d'integració més elevat es produeix a Menorca. En aquesta illa, el domini del català per part dels ciutadans vinguts d'altres territoris de l'Estat espanyol arriba fins al 55,9%.

Les dades aportades pel cens demostren que la competència oral en català és més un problema cultural que no d'origen. Com més alt és el nivell educatiu, més alta és la proporció de persones que saben parlar en català. Entre les persones sense cap casta d'estudis, els incapaços de parlar en català arriben fins al 74,68%. Del grup que posseeix el graduat escolar, la manca d'aquesta competència tan sols afecta el 38,12%. Entre el col·lectiu amb estudis mitjans, la proporció es redueix al 30%. En arribar al nivell universitari, el percentatge que no es pot expressar en la llengua pròpia queda reduït a una quarta part.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris